9 växter till trädgården som inte kräver så mycket vatten

9 växter till trädgården som inte kräver så mycket vatten

Det råder ingen tvekan om att människor älskar sina trädgårdar, terrasser och balkonger, och så här i vår och försommartider råder det en hektisk tid hos plantskolorna. Enligt tradition vill vi gärna ha en välklippt, friskt grön gräsmatta och då värmen här i Sydspanien tillåter, vill många också förverkliga drömmen om en tropisk idyll med fruktträd och blomster.

Dessvärre är prunkande grönska på Costa del Sol inte ultimat i kampen mot torka. Vi på En Sueco har därför tagit en titt på vilka växter som lämpar sig för trädgårdar här, med de förutsättningar som faktiskt råder – med andra ord växter som klarar hettan och samtidigt inte kräver så mycket vatten. Många av dessa växter kräver dessutom knappt någon skötsel men bjuder ändå på naturlig skönhet. Med oss har vi trädgårds- och landscapingmästaren Ronnie Nordin, som är expert på trädgårdsplanering och medelhavsväxter.

Planera innan du planterar

Innan du köper in och planterar nya växter är det bra att göra lite planeringsarbete. Tänk på att unga eller nyplanterade växter kräver mer bevattning till dess att växtens rotsystem har utvecklats och själv klarar av att söka fukt i jorden. Det kan ta upp till 1–2 år, eller än längre, beroende på hur snabbt respektive växts rotsystem utvecklas, får vi veta av Ronnie Nordin. Han förklarar även att alla växter som växer i krukor kräver mer vatten än växter på friland. Växten på friland kan sträcka ut sina rötter i sökandet på vatten, vilket växten i kruka inte kan. Krukan utsätts också för mer luft och solljus, så jorden i den torkar fortare än friland, och behöver alltså vattnas oftare.

Med det sagt, här följer nio växter som klarar sig på ganska lite vatten.

Rosmarin (Rosmarinus)

Rosmarin är en kändis bland aromatiska växter och används flitigt inom både matlagning, hälsa och skönhet. Detta är en buske som väl klarar av torka under vissa perioder på året och den ses ofta växa vilt ute på slätter på Costa del Sol. Naturligtvis, som alla växter, trivs den bäst att få sträcka ut sina rötter på friland, kanske på en solig plats i köksträdgården, men den kan också odlas i kruka.

Lavendel

Det finns många olika sorters lavendel och just Lavandula angustifolia, Lavandula dentata och Lavandula stoechas är varianter som klarar av värme och torka ganska bra. Lavendel är känsligare än rosmarin, då den riskerar att vissna om den står torrt, men den trivs fortfarande med sol och behöver bara lite vatten då och då. Lavendeln är känd för att sprida färg och glädje i trädgården med sina aromatiska små, blålila blommor, inte bara för oss själva utan även för fjärilar och andra insekter.

Abelia (Abelia grandiflora)

Storblommig abelia är visserligen späd men den är också en motståndskraftig buske som kan överleva med små mängder vatten och korta perioder av torka, varför den passar att både ha på friland och i kruka. Bäst trivs den med måttlig bevattning, och när den trivs bjuder den på mängder med små, vita, väldoftande blommor. Abelia blommar från vår till höst, dess blad kan skifta i färg och till vintern tappar den delar av sina blad.

Murbinka (Erigeron karvinskianus)

Tänk dig ett hav med rosa och vita små blommor, som nästan påminner om tusenskönor – så ser murbinka ut. Murbinkan kan täcka stora ytor och den blommar nästan året runt. Här handlar det om blomsterprakt som kan leva med bara lite vatten och som nästan alltid blommar.

Granatäpple (Punica granatum)

Granatäppelträd kan ses växa vilt på Costa del Sol och många har även detta träd i sin trädgård. Granatäpple tillhörde förr växtfamiljen granatäppleväxter men är enligt senare forskning klassad som en fackelblomsväxt. Detta är ett torkatåligt träd, som kan bli åtta meter högt. Det har små gröna löv, blommar med röda, späda blommor under sommarhalvåret varefter de populära och hälsosamma frukterna utvecklas.

Olivträd (Olea europaea)

Här kommer kanske den mest symboliska växten för Andalusien – nämligen olivträdet, som på många platser växer vilt i naturen men som också odlas i stor skala för utvinning av det flytande guldet – olivolja. Dessa mycket karaktäristiskt krokiga träd, som kan bli flera hundra år gamla, är lika vackra i det vilda som i trädgården. Trädet i sig klarar torka mycket väl, även om mängden frukt som ett träd producerar påverkas negativt om det saknas regn. Olivträdet är dessutom städesgrönt.

Sagopalm (Cycas revoluta)

Sagopalmen, på svenska även kallad för kottepalm, beskrivs ofta som livskraftig. Den är både fin, dekorativ och lättskött. Den kräver inte mycket vatten och då den växer väldigt långsamt – den kan bli 100 år gammal – kan den med fördel planteras både på friland och i kruka.

Dasylirion longissimum

Detta är en sparrisväxt, en flerårig buske som påminner om ett långt, dekorativt gräs. Den växer långsamt och är både anpassningsbar och lättodlad. Dessutom klarar den torka mycket bra. Att den också passar att ha i kruka, gör den utmärkt för terrasser på Costa del Sol.

Oleander (Nerium oleander)

Oleandern är en städesgrön buske (kan också växa som träd) med ljuvligt doftande rosa eller vita blommor. Den har sitt ursprung i Medelhavsområdet och ses ofta växa vilt utmed motorvägarna, där den sträcker sina rötter långt ner i marken för att hitta vatten. Oleander klarar torka bra och får den bara lite vatten bjuder den på vacker blomsterprakt. Den går att plantera på både friland och i kruka.

Vattna effektivt!*

Hur vi vattnar våra växter har stor betydelse för hur effektiv bevattningen är. För växter i kruka ska man se till att jorden blir genomvattnad – så att vattnet når ner till rötterna i botten av krukan, och inte låta jorden torka ut helt. För växter på friland ska man se till att vattnet tränger ner i jorden ordentligt, till växtens rotsystem. När vattnet tränger långt ner i jorden växer också växtens rötter långt ner i sökandet på vatten, och inte uppe vid markytan, där jorden snabbare torkar ut. Viktigt att tänka på är även att anpassa bevattningen efter årstid, då varmare perioder kräver mer bevattning, på grund av snabbare uttorkning av jorden på grund av värmen men även då tillväxten är större då. Trädgårds- och landscapingmästaren Ronnie Nordin tipsar om att i stället för att vattna kraftigt under kortare tid kan man ha ett lätt tryck i vattenslangen, alltså en tunn vattenstråle. Man låter sedan slangen ligga intill växten i cirka 30 minuter, så kan marken och växten ta upp och nyttja de dyrbara vattendropparna på bästa sätt.

Det är också viktigt att tänka på när på dygnet man vattnar. Ronnie Nordin förklarar att den bästa tiden för att vattna är kvällstid, efter att solen har gått ner. Då dunstar nämligen inte vattnet i samma grad som när solen står högt på himlen. Dessutom koncentrerar sig växterna på att ta upp solljus dagtid medan de utnyttjar vattnet mycket bättre kvällstid, minst 50 procent bättre om man vattnar rätt, uppskattar trädgårds- och landscapingmästaren.

”Sammanfattningsvis kan det sägas att oavsett vad för växter det handlar om så är A och O att vi tänker på att vattna växterna rätt, helt enkelt för att undvika svinn av vatten. Hur mycket vatten en växt ska ha beror inte bara på hur torrt det är utan även på om växten är ung eller har ett rotsystem som klarar av att själv ta upp vatten”, förklarar Ronnie Nordin. Han tillägger också att man bör tänka på att undvika kraftigare beskärningar av träd och andra växter under de varmaste tiderna på året, då det stressar växten, men detta återkommer vi till i en annan artikel.

Kaktusar, suckulenter och palmer

Andra växter som tål det sydspanska torra och varma klimatet är suckulenter, agave och kaktusar, som är typiska ökenväxter. Även palmer i allmänhet, framför allt dadelpalmer och kanariepalmer kan rekommenderas, dels för att de är dekorativa, dels för att de har en mycket god förmåga att lagra vatten. Palmer är dessutom nyttiga för växter runt omkring dem, då palmernas rötter kan sträcka sig 300 meter ner i jorden och ta upp vatten till de andra växterna – tänk bara på frodiga oaser i ökenlandskap, som ju alltid har palmer.

*En Sueco uppmanar till att följa eventuella vattenrestriktioner.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.