Thomas Gustafsson har varit på Costa Del Sol under några intensiva dagar för att bland annat hålla föredrag om sin nya bok "Spanien – en färd genom tiderna" och prata om Spanien i stort. Det är ett stort intresse både omkring hans bok och om honom som person.
"Boken, som är den första delen i en trilogi, handlar om Spaniens historia. Det är få länder i västvärlden som har ett lika dramatiskt förflutet. Men det är först nu 70 år efter inbördeskriget det går att skriva om landets fullständiga historia eftersom det blivit möjligt att granska vad som egentligen hände under inbördeskriget," säger Thomas, och syftar på amnestilagen från 1977 som innebar att inte gräva i det förflutna eller ställa någon inför rätta. Men idag har har man börjat undersöka vad som hände under inbördeskriget då allt fler vill få ett svar för att kunna lägga det bakom sig.
Thomas Gustavsson är en välkänd journalist, författare och Spanienkännare, eller hispanist som han själv kallar sig. Han bor sedan några månader tillbaka återigen i Madrid där han arbetar som utrikeskorrespondent för Sydsvenska Dagbladet och skriver på del två i trilogin som kommer att handla om dagens Spanien.
Historien upprepar sig inte
Alla som vet lite om Spanien har då och då träffat på några av de kulturella skillnaderna som vi svenskar stöter på. Det är mycket lättare att förstå dagens Spanien om man känner till landets historia.
"Det är fel att säga att historien upprepar sig men däremot ser man visa strukturer som är återkommande."
En kulturell skillnad är det vi kallar för Jantelagen, du ska inte tro att du är något, du ska inte tro att du vet mer än vi, etc. Han ger en förklaring till skillnaden.
"För det första finns det inte så mycket av Jantelagen söder om Paris. Det är inte fult att skryta och det är inte fult att vara rik. Och det är absolut inte fult att inte arbeta. Det kommer från 1500 och 1600-talets spanska adel som inte gjorde något annat än att håva in rikedomar från Latinamerika och levde ett liv i lyx. Går man något århundrade framåt är det en stor skillnad på industrialismens familjer. De svenska har arbetat hårt medan de spanska fortfarande levde ett sorts adelsliv. Och sen spelar religionen också en stor roll. Katolicismen har sin bikt och syndernas förlåtelse."
Besökt varje provins
Thomas har skrivit flera böcker om Spanien och och rest otroligt mycket i landet.
"Jag har besökt alla de 50 provinserna minst en gång och alla provinshuvudstäderna. Vanligtvis när jag ska skriva om ett ställe reser jag dit och skriver det på plats."
Han är inte bara en Spanienkännare utan också en Kubakännare. Han har en mycket läsvärd och populär blogg, Spanienbloggen, men också en mer okänd sådan om Kuba, Kubabloggen. 2006 kom han ut med boken "Kuba".
"Jag är den sista svensken som fått intervjua Fidel Castro och jag anses också vara en internationellt oberoende Kubakännare."
Kan han inte avslöja något som vi andra inte vet?
"Jo, exempelvis att Fidel Castro kommer från Galicien och en del norrmän hävdar att Castro har norskt påbrå via vikingarna som härjade i området."
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001