I år gäller det. Sluta röka. Äta mindre godis. Dricka mindre. Träna mer. Leva hälsosammare. Tappa x-antal kilon…

Ens egna ambitioner under nyårsaftonen har en tendens att öka proportionellt med alkoholintaget och det obligatoriska glaset champagne. Det finns nästan inga gränser för hur vi vill bli bättre. Och i år gäller det. I år ska det bli annorlunda.

Men den fysiska baksmällan dagen därpå följs ofta av moralisk ånger. Sa jag verkligen det? Lovade jag verkligen mig själv det? Var det någon annan som hörde det?

Det kan vara lockande att låta sig själv slippa de hårda löftena och man kan lätt försvara det med att man inte var vid sina sinnens fulla bruk vid brottstillfället. Andra väljer att använda nyårslöftet för att tänka i lite större perspektiv än att lova att man ska sluta med en last.

Nyårslöften – så håller du dina löften

1. Ha en strategi
Sätt upp en strategi för hur du ska lyckas i år.

2. Ha ett kontrakt med dig själv

Skriv ett kontrakt med dig själv i vilket du skriver ner dina nyårslöften. Häng upp kontraktet på en plats där du inte kan undvika att se det varje dag.

3. Lista med för- och nackdelar
Skriv en lista med fem bra orsaker till att uppfylla ditt nyårslöfte samt fem bra orsaker till att inte göra det. På detta sätt gör du det klart för dig själv vad det finns för argument för och emot, om du skulle känna dig frestad.

4. Se till att ha stödpersoner
Berätta för andra om ditt beslut, så att de kan stötta dig om det känns motigt.

5. Förbered dig på svåra situationer
Föreställ dig situationer då det kan vara svårt att hålla ditt nyårslöfte, som t ex fester eller cafébesök. Kanske är det till en början en bra idé att undvika dessa situationer och i stället göra något annat, så att du inte faller för frestelsen.

6. Hitta nya vanor
Hitta nya vanor som du kan fylla din tid med.

7. Visualiseringsövningar
Utnyttja de inre bilderna som vi har i huvudet till att föreställa dig hur det blir när du uppfyller ditt nyårslöfte.

8. Skriv dagbok och ange status
Skriv ner när det är svårt.

9. Sätt upp delmål
Hur äter man en elefant? Bit för bit. Stora mål uppnås endast genom att ta ett steg i taget. Därför är det en riktigt bra idé att sätta upp några delmål och belöna sig själv när man når dessa.

10. Belöna dig själv
Kom ihåg att belöna dig själv när du uppnår dina delmål.

Källa: www.kvit.dk

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.