Sabor a Málaga – Färskfriterade chips och nyrostade nötter

Sabor a Málaga - Färskfriterade chips och nyrostade nötter

Patatas Artesanas Paco José  

 

Vacker gottebutik 

Det är nästan som att kliva in i en filmkuliss för en film om en Willy Wonka-butik. Här är varje yta välplanerad och designad för att rama in stämning av en gammeldags gottebutik. Redan fasaden skvallrar om vad som gömmer sig innanför dörrarna. Förutom stora montrarna med potatischips och mängder med små leksaker och dockor i skyltfönstren hänger en stor polkagris ovanför den ena dörren och över den andra hänger en jättespirello samt en godiskon. Allt visar att det här handlar om en butik som gömmer på mycket gott.
Och så är det. Oavsett om man är för det söta eller salta så finns här allt man kan önska sig. Den mest traditionella produkten är potatischipsen och varje år köps det in ca 800 000 kg av de bästa potatisarna för ändamålet. Det var nämligen potatischips som María Carmen Robles och Francisco José Torres började fritera och sälja till restaurangbranschen i Málaga för 47 år sedan. Sedan dess har sortimentet ökat betydligt och de har öppnat tre butiken, varav den äldsta, och den som En Suecos journalist besöker, ligger på calle Sebastian Souviron, alldeles intill saluhallen Atarazanas, i gamla stan i Málaga.
 

Familjeföretag

”Detta är ett familjeföretag. Mamma och pappa startade det och nu jobbar också jag och mina två syskon i företaget. Vi lägger stort värde på den familjära stämning som mina föräldrar lyckats skapa och på samma sätt värderar vi att upprätthålla den kvalitet som de arbetat fram. Det är helt enkelt det som är ’hemligheten’ till vår framgång.” Det är Virginia Torres Robles, som möter En Suecos journalist i butiken som öppnade 2007, som berättar om hur högt hon värderar familjeföretaget. Virginia är yngst av tre barn till María Carmen Robles och Francisco José Torres och är ansvarig över de tre butikerna som Patatas Artesanas Paco José har i centrala Málaga. Hennes bror, Francisco José Torres Robles, är ansvarig över marknadskommunikation och leveranser till hotell och restauranger i hela provinsen. Kända kunder är t ex El Pimpi, Gran Hotel Miramar, Hotel Melía och paradorerna, bara för att nämna några. Brodern är också innovatören inom företaget medan systern, Mari Carmen Torres Robles, är administrationsansvarig.
”Det är viktigt för oss att vårda och bevara det familjära i vårt företag. Vi vet att det är en av de saker som genomsyrar hela verksamheten och gör våra butiker och produkter till någonting speciellt”, säger Virginia.
 

Gott för alla

Det första som ses när man kliver in i butiken är potatischips. Dessa är nyfriterade för varje dag i fabriken som Patatas Artesanas Paco José har i industriområdet La Estrella i Málaga. Men så finns det även bland annat nötter som mandlar, jordnötter och cashewnötter i stora lass, både friterade och rostade, och dessa friteras och rostas i butikens eget kök. Alla produkter är av bästa kvalitet och det rostas eller friteras endast lite åt gången så att kunderna alltid ska få bara det bästa, någonting som doften i butiken skvallrar om. För dem som tycker om choklad importerar butiken den smarrigaste chokladen och pralinerna från Belgien och Frankrike, och självklart finns det även chokladdoppade nötter och mandlar. Föredrar man ”vanligt” godis finns det flera olika sorters karameller och en hel del spanskt plockgodis och mycket mer.
”Så långt vi kan är produkterna lokala, som t ex mandlarna, moskatelrussinen, honungen och fikonen, bara för att nämna några”, berättar Virginia.
 

Tillbaka till gamla rötter

Butikerna med potatischips, mandlar, nötter och annat gott är bland de mer kända i Málagas historiska stadskärna, varför det passar utmärkt att blicka bakåt i tiden för att presentera nya produkter. En sådan traditionell sak som det tagits hänsyn till i kedjans nyaste butik är att potatischips förr i tiden tillverkades av churreros (”churrosbagare”). Så när Patatas Artesanas Paco José vid årsskiftet öppnade sin tredje butik (utöver även fabriksbutiken) på calle Armengual de la Mota (andra butiken ligger på calle Calderería) så läts tankarna sväva tillbaka till forna tider. I den nya butiken, som är lika estetiskt fin som de andra, serveras det nämligen nyfriterade churros med varm choklad eller kaffe på förmiddagen. Och om eftermiddagen serveras nyfriterade egengjorda pommes frites, som kan ätas vid något av de höga borden eller tas med i farten.
Inne i butiken på calle Sebastian Souviron känns det som om tiden står still. Luften är fylld av söta dofter från både nyrostade nötter, choklad och annat gott. När sedan dörren slår igen bakom en och man står ute i stadsmyllret igen, är det nästan att man redan planerar nästa besök, bara för att uppleva en resa tillbaka i tiden, i en traditionell, spansk gottebutik.
 
 
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com. Fotograf: Filip Cederholm

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.