Att arbeta inom politiken var inte en självklarhet för kommunalrådet Suvi Kauranen i Fuengirola. Hon är ansvarig för utlänningskontoret i kommunen.
"Jag blev övertalad av Fuengirolas borgmästare Esperanza Oña att engagera mig politiskt. Nu har jag arbetat i tre år som deltidsarbetade kommunalråd," säger Suvi Kauranen.

Integration är målet
Hon kom till Spanien första gången 1989 och stannade ett år. Tre år senare flyttade hon hit med sina två barn och skulle bo här i 6 månader för att se om det fungerade. Det är 17 år sedan.
"Jag vet precis hur det är att komma hit och inte kunna spanska och inte veta någonting om hur samhället fungerar. Därför är det mycket lättare för mig att förstå och sätta mig in i invandrarens problem är vad det är för en spanjor. För honom är det mesta självklart."
Suvi Kauranen är den enda utländska medborgare som arbetar inom politiken i Fuengirola och den första invandraren att ansvara för utlänningskontoret. Kontoret vänder sig till alla utländska medborgare, oavsett nationalitet. Förutom henne själv arbetar också en person med själva kundmottagningen
"Syftet med vårt arbete är att få så många som möjligt att integrera sig i samhället. För att nå vårt mål gäller det för oss att ge en sådan bred och bra service som möjligt. Vi är till för att ge ett stöd i början innan man själv kan klara sig."
Till kontoret kan alla vända sig med frågor som har med att flytta till, bo och leva i kommunen.
"Vi försöker hjälpa till med allt ifrån familjen som flyttar hit och behöver hjälp med barnens skolgång, företag som vill etablera sig till hur man gör för att köpa gas. Vi hjälper också till med att förmedla exempelvis hantverkare som pratar den hjälpsökandes språk, informera om aktiviteter, översättningar och hur man mantalsskriver sig i kommunen."
Utlänningskontoret är välbesökt och det strömmar in förfrågningar, både genom personliga besök och via e-mail. I snitt per månad får kontoret omkring 700 - 800 frågor.
"Vi informerar också varje månad genom vårt sk newsletter om vad som händer i kommunen. Gå in på kommunens hemsida www.fuengirola.org och nästan längst ner på höger sida finns en flik som heter "foreign residents". Det är enbart på engelska men vi hoppas att de flesta kan förstå det. Har man inte tillgång till internet finns våra newsletters även som en pappersutgåva."

Skriva sig i kommunen
En stor del av Suvis arbete är att informera via föreningar och organsiationer om vilken hjälp som finns, nyheter i kommunen, vad som gäller för utlänningarna etc med syftet att nå ut till så många som möjligt.

"Det är så viktigt att alla som bor här skriver in sig i kommunen. Antalet mantalsskrivna ligger till grund för statsbidragen från Madrid. Men fortfarande är det många som inte har gjort det. Med ökade statsbidrag kan vi också ge en bättre service."
Den som är inskriven i kommunen får en hel del tillbaka. 30% rabatt på många av de kommunala avgifterna är ett exempel. Det gäller fastighetsskatt, bilskatt, kommunala entréer, språkkurser och en rad andra arrangemang.
Man beräknar att det bor ca 40% invandrare i kommunen men ser man till antalet mantalsskriva är siffran mycket låg. Det finns exempelvis 6 000 britter, 3 400 marockaner, 3 300 finländare, 1 300 svenskar och 640 norrmän som är inskriva, men den reella siffran är betydligt större.
"Mantalskrivningen gäller inte bara åretrunt boende. Det är lika viktigt att de som bor här regelbundet några månader om året också skriver in sig. Man kan säga att de också ska ge sin del till att bo här. Alla vill vi ha rena gator och stränder, fungerande infrastruktur och belysta gator. Man tar ju del av detta även om man bara bor här några månader om året."
Som utländsk medborgare kan man också vara med och påverka det politiska livet i kommunen. Alla som är inskrivna har rätt att rösta vid kommunalvalen. Nästa val hålls den sista söndagen i maj 2011.

Nationella skillnader
"Det är så klart en viss skillnad att arbeta inom politiken i Spanien jämfört med i de skandinaviska länderna. Mycket av det som är frivilligt arbete och förtroendeuppdrag i Skandinavien är avlönat arbete i Spanien. Men det är också mycket enkelt för utländska medborgare att engagera sig i kommunalpolitiken. Det finns inga krav på spanskt medborgarskap eller att man ska ha bott i landet si och så länge."
Också hotbilden mot politikerna är annorlunda i Spanien. Många har livvakter och måste ständigt tänka på sin egen säkerhet. En av orsakerna är ETA.
"Jag har inga livvakter," säger Suvi," men självfallet har jag fått information från polisen om vissa säkerhetsåtgärder och vad man bör tänka på för att skydda sig. En sak är att man ska kontrollera sin bil för eventuella bilbomber. Men det slipper jag då jag cyklar."
När det gäller ETA tillägger Suvi:
"Det är viktigt att vi politiker inte visar oss rädda för ETA. Det går inte att skrämma oss. Och man ska ha klart för sig att våld och politik inte hör ihop."
En annan skillnad är de många språken och inte minst på utlänningskontoret. Tidigare talade man i princip bara spanska vilket var svårt för alla nyinflyttade utlänningar.
"Jag är ju själv finlänska men använder dagligen fyra språk i mitt arbete. Förutom finska även svenska, engelska och spanska. Tereza på kundmottagningen pratar dessutom franska och nederländska."

Vill du besöka kontoret?
Utlänningskontoret finns på fjärde våningen i det nya el Ayuntamiento. Det är öppet måndag till fredag mellan klockan 09.00 - 13.00. Vill du ringa är telefonnumret 952 58 94 40 och fax 952 58 94 41. Det går också bra att skriva e-mail
foreignresidents@fuengirola.org. Eller kan du gå in på kommunens hemsida
www.fuengirola.org.

Ayuntamiento de Fuengirola
Plaza de España 1
29640 Fuengirola (Málaga)

Senaste artiklarna från En Sueco

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja...

Kultur

Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärt...

Tema & Profiler

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man som gör brä...

Gastronomi

Rabies i Spanien

Rabies i Spanien I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp und...

Tema & Profiler

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande...

Kultur

Välkommen tillbaka till BOSTADSBLOGGEN i En Sueco

Välkommen tillbaka till BOSTADSBLOGGEN i En Sueco Det är en stor glädje för mig att återigen varje ...

Bostadsnytt

Muebles Piramides firar 20-årsjubileum

Möbelbutiken vars fullständiga namn är Muebles Piramides Puerto, ligger öster om Málaga precis vid h...

Profiler

Är du trött på munsår?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Välmående fötter

Fötterna, tårna, är det vi har längst ned på benen och som i vardagen kanske hamnar längst ned på li...

Hälsa

Ögat

Denna månads ämne har valts då en av mina nära och kära vänner berättade om sina ögonproblem. Han ha...

Hälsa

Utflykter

Murcia

Murcia har närmare 450 000 invånare och sägs vara en av Spaniens kompaktaste städer. Så här finns det många människor och bilar, på en relativt liten ...

Utflykter

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca 30 km från Mojácar och här finns det en anlagd, spännande vandringsrutt som leder genom de gamla gruvgångarna och tunnlar...

Utflykter

Frigiliana håller sin tredje ”Ruta del Arte”

Frigiliana är en av de vackra byarna i Spanien och återigen i år hålls ”Ruta del Arte” i byns unika miljö. 50 konstnärer från tolv olika länder visar ...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man s...

Gastronomi

Tropisk mango odlas i La Cala de Mijas

Bara några minuters körning från La Cala de Mijas hittas gården Granja Ecológica Las Penca...

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Veras Veranda: Oreo-glasskaka på chokladkaksbotten

Jippi! Nu ska ni få ett recept på en efterrätt som verkligen passar alla. Detta är en hit ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter ...

Gastronomi

Gazpacho – en portion spansk historia

Det finns många varianter av denna spanska rätt – en del med kött, andra med fisk och skal...

Gastronomi

Sport

AHN Golf

26-27 juni – två dagars Ecletic tävling på Omberg Golf Resort Traditionsenligt samlades AHN:s golfa...

Golf

Golf i Solen

Sommaren i Sverige är inne på slutet och snart är det dags för oss att ge oss av och söka upp våra v...

Golf

KAOS-piloten

Demonstrationer mot shejk Al-Thani från fans, rapporter om honom till Qatars ambassad och borgmästar...

Sport

Tema & Profiler

Rabies i Spanien

Rabies i Spanien I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp under en resa till Filippinerna. Detta var det första...

Tema & Profiler

De gåtfulla tartesserna

Gåtan kring tartesserna, den första kända civilisationen i södra Spanien, gäckar fortfarande både arkeologer och historiker.   De första invå...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärtor. Hon kollapsade i sjukhusreceptionen och vaknad...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu Michael Emdenborg

I grunden är han affärsjurist men här på Costa del Sol känns han nog mest igen från alla evenemang som han arrangerar främst i och omkring Fuengirolat...

Tema & Profiler

Svenska kyrkan

Djup konflikt i kyrkan Det har skett mycket i vår svenska kyrka här på kusten sedan mars månad, då kyrkoherde Mikael Jönsson samt dennes äkta maka, k...

Tema & Profiler

Kackerlackor

Högsommaren må vara förbi men kvar är värmen och den höga luftfuktigheten, som ju sommaren och sensommaren på Costa del Sol karaktäriseras av. Med det...

Tema & Profiler

Profil: Birgitta Bergin

Nu är hon författare! Första gången vi träffade Birgitta Bergin här i En Sueco var för exakt fem år sedan. Då var hon blyg och vågade ännu inte rikti...

Tema & Profiler

Vad går ni och tänker på Eva och Magnus Wahlberg?

Många är vi som genom åren följt Nerjas utveckling och svenskars kärlek för denna vita lilla stad öster om Málaga går inte att ta miste på. Och många ...

Tema & Profiler

Kultur

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja att smygplanera julens festligheter och julklappa...

Kultur

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande turister, vågorna på Atlantkusten drar till sig s...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

Vädret spelar oss ett spratt Vi träder nu in i årets första höstmånad, september. Som svensk sitter det nästan i ryggmärgen att nu sörja över att som...

Kultur

Parque Tecnológico Andalucía

Teknologiparken i Málaga – en växande stad-i-staden   Om du bor i närheten av Málaga har du garanterat kört förbi avfart 61 mot Parque Tecnol...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com