Är det lögn och dikt eller bara dikt när Spaniens statsminister, Mariano Rajoy, säger att ingen i regeringspartier, PP, har tagit emot pengar under bordet?

Eller är det en konspiration mot PP?
Det ser direkt ut att kunna finnas två möjliga scenarier. Det första är att det är lögn att Luis Bárcenas, tidigare kassör i det konservativa partiet, PP, har hållit i räkenskaperna över faktiska utbetalningar av svarta pengar till partiets medlemmar. Det skulle så vara bra diktat när partiers ledare och landets statsminister, Mariano Rajoy, hävdar att varken han själv eller andra i partiet har tagit emot pengar i skumma kuvert. Därmed är det andra scenariot möjligt, att någon i nattens dunkel har skapat räkenskaperna. Vem skulle det vara, är en fråga som få vågar sig på, medan man för att få fram ett möjligt motiv inte behöver ta fram den stora luppen.
Ingen vet vart det kommer att sluta – om det blir med statsministerns avgång eller avslöjande av de kreativa konspiratörerna, eller om det finns en tredje möjlighet – men vi vet hur den börjar.

Ljuskänslig information tränger igenom mörkret
I mitten av januari förklarar Jorge Trías Sagnier, som var kongressmedlem för PP under åren 1996 till 2000, hur den dåvarande kassören i partiet, Luis Bárcenas, har visat honom några utdrag ur bokföringen som visade intäkter och utgifter som inte har deklarerats. Alltså det som man även kallar för svarta pengar.
Intäkterna ska ha kommit från privatpersoner och företag, bland dessa byggfirmor, som antingen har betalat mer än det tillåtna, eller som av någon orsak inte fått donera pengar till partiet, men som nu trots allt velat dets medlemmar väl, medan utgifterna tillsynes är pengar utbetalade till dessa medlemmar utöver deras legitima arvoden.
Pengarna har utbetalats i kuvert, de så kallade sobresueldos, förklarar Trías Sagnier, som redan sex månader tidigare har lämnat partiet. Nu kallas han tjallare och många av hans tidigare kollegor är förvånade och säger sig vara sårade av hans anklagelser.
Luis Bárcenas, som parallellt med den här saken även hörs i samband med det korruptionsfall som vi känner till som Gürtel, håller sig till partilinjen och insisterar på att PP inte sysslar med ljusskygga räkenskaper, så kallad B-redovisning, vid sidan av den bokföring som presenteras för skattemyndigheterna.

322 000 euro till statsministern i B-redovisning
Men El País har fått vantarna på dessa räkenskaper, har offentliggjort dem och det gör nog även alla andra spanska medier snart.
Flera experter hävdar att det är Bárcenas som står bakom de handskrivna räkenskaperna. Även Jorge Trías Sagnier menar att dessa papper liknar dem som Luis Bárcenas har visat honom.
Den person som är mest omnämnd är dock statsminister Mariano Rajoy. Enligt räkenskaperna ska han under flera år ha mottagit 25 200 euro, och under 18 år, mellan åren 1990 till 2008, ha mottagit sammanlagt 322 000 euro. Det var alltså innan han var statsminister, då han satt i oppositionen under den tid som PP satt vid makten under José María Aznar.
Både Luis Bárcenas och Jorge Trías Sagnier har hörts av statsåklagaren. Förstnämnda vägrar att kommentera saken medan sistnämnda senare har sagt: ”Det hjälper mig inte att träda fram på det här sättet, men någon måste göra det”.
Utanför rätten i Madrid väntar demonstranter som ropar tjuv och chorizo, två varianter som betyder samma sak, efter den förstnämnda. ”Var är mitt kuvert?”, undrar någon. Det liknar början till ett uppror, men utöver denna och senare demonstrationer, som lätt kan förväxlas med de många protesterna mot arbetslöshet, blir reaktionerna från befolkningen närmast apatisk, kanske avvaktande.
PP:s ledning har varit tysta, fram tills det att statsminister Mariano Rajoy i en sändning av förhören, som annars hölls bakom lyckta dörrar, säger att påståendena om svarta pengar är falska.

Trojansk häst på Moncloa
Saken ställer dock en enorm press på regeringens ledare på Moncloa, och det under en tid när nedskärningar härjar, arbetsplatserna förblöder och befolkningen lider. Redan innan nyheterna om de illegala räkenskaperna är PP:s försprång enligt opinionsundersökningarna endast 4,8 procent över sin närmaste konkurrent PSOE, medan motsvarande siffra vid valet 2011 var 12,7 procent.
Luis Bárcenas är, förmodas det, den som har fört pennan i boken, som inkluderar datum, belopp och namn på de partimedlemmar som mottar pengar, men Trías Sagnier, som är advokat och skribent, monarkist och konservativ, har blivit den trähäst som kan få regeringen på fall. Han säger att spanjorerna förtjänar bättra, att alla partier bör ge trovärdiga förklaringar till varför de använder deras pengar och att hela problemet beror på fel i reglerna kring partistöd. Dessutom menar han att PP har valt fel utväg, den återvändsgränd som kallas förnekelse.
PSOE kräver en förklaring. Partiets ledare, Alfredo Pérez Rubalcaba, säger att Mariano Rajoy bör avgå. Det låter som någonting bagatellartat, men oavsett de konstanta anklagelserna om allt som regeringen och oppositionen nu kan beskylla varandra för, vilket också kan vara allt annat än småsaker, så har ingen uppmanat en statsminister till att avgå sedan José María Aznar krävde Felipe González avgång på 1980-talet.

Öppna dörrarna till intäkterna
Efter det beslutar PP-kaptenen att offentliggöra sina skattedeklarationer 2003.
Det är ett försök till att visa att dörrarna till landets ”front office” är öppna. Men det visar samtidigt att han har gett sig själv en löneförhöjning medan han till spanjorerna säger att landet behöver bli mer konkurrenskraftigt, och till företag har han gett uppmaningar om att skära ned på annars frysta löner.
Från 2006 till 2011 stiger Rajoys årslön från 146 000 euro till 200 000 euro, vilket är en löneökning på 36 procent. Från 2010 till 2011 är hans löneökning 10 %. Åren mellan 2007 och 2011 får han visserligen mindre betalt som kongressmedlem, eftersom kongressen vidtagit en lönesättning som ska föregå som ett gott exempel, men minskningen kompenseras av partiet och under samma period får han 27 procent mer från den sidan. Åren mellan 2003 och 2011 tjänar han, bara från PP, 1,39 miljoner euro.
Det är första gången som en ledande politiker har offentliggjort sina deklarationer. Men de visar naturligtvist inte huruvida han mottagit svarta pengar eller ej.

PP-medlemmars bekännelser
Medan Mariano Rajoy nekar till att han mottagit svarta pengar av Luis Bárcenas erkänner andra partimedlemmar att de fått pengar under bordet. Enligt El País handlar det om uppemot ett dussin som hävdar att de tagit emot pengar som den dåvarande kassören noterat i sin svara bokföring. Bland dem finns senator Pío García Escudero och parlamentsmedlemmen Jaime Ignacio de Burgo, som säger att det rör sig om ett lån som de ansökte om efter att deras hem förstörts i attentat som förmodligen begåtts av ETA år 2000 respektive 2001.

Pengar i Schweiz
Men kanske handlar det inte om svarta pengar i PP trots allt, som statsminister Mariano Rajoy hävdar. Eller så har kanske Luis Bárcenas själv sprungit iväg med dem. Han står redan sedan tidigare anklagad för korruption i samband med Gürtelfallet. Men denna sak blir mindre svart och vit när myndigheterna hittar 22 miljoner euro fördelade på fyra olika schweiziska konton tillhörande Bárcenas. Hans förklaring är att han ofta reser till Schweiz för att han älskar att åka skidor.
Men vad han försöker göra är att tvätta pengarna via den nya regeln om amnesti, med vilken man kan hämta hem pengar till Spanien och endast betala 10 procent i skatt. Ett av villkoren är dock att man inte får vara involverad i någonting kriminellt, varför den tidigare kassörens pengar trots allt vänds upp och ned.
Luis Bárcenas svarta räkenskaper, om de så är fiktiva eller riktiga intäkter och utgifter, ligger nu hos skattemyndigheterna där de synas i sömmarna, medan Spaniens chefåklagare, Eduardo Torres-Dulce, överväger om han ska kalla in Mariano Rajoy till förhör – Torres-Dulce har sagt att det kan finnas grund till det – för att se skillnaden på denna historias lögn och dikt.

Bárcenas förlängda tid hos PP
Luis Bárcenas avskedades formellt från sin post som PP:s kassör år 2010 när han anklagades för att vara delaktig i Gürtelfallet, i vilket fler PP-medlemmar förväntas vara inblandade, bland dessa dåvarande ledaren av den regionala regeringen i Valencia, Francisco Camps. Fallet går bl.a. ut på att byggbolag ska ha betalat politiker och tjänstemän för bygglov och kontrakt.
Men enligt radiostationen SER blev PP aldrig eniga med Bárcenas om ett avgångsvederlag så som medlemmar av partiet annars har hävdat, vilket inte kan förklaras med att han var misstänkt för att ha gjort någonting olagligt.
Istället skulle partiet ha fortsatt med at betala Bárcenas lön och bidrag till social- och sjukförsäkringen Seguridad Social, vilket är olagligt om det inte finns ett giltigt kontrakt mellan arbetsgivaren och den anställda. Utbetalningarna ska ha skett till och med december i fjol.
Den före detta kassören lär ha behållit sitt kontor på PP:s huvudkontor i Madrid i över ett år efter det att han förmodades vara avskedad.
Antonio Herando, en talesman för PSOE, har sagt att han tror att Bárcenas har så mycket ”explosiv information att hela partitoppen skulle ryka”, om påståendena om fortsatta löneutbetalningar visar sig vara sanna.
PP har förklarat att Bárcenas avgångsvederlag efter hans önskemål har utbetalats månadsvis.

Senaste artiklarna från En Sueco

Sol- och sommartips

Solen både ger liv och dödar. Men en sak är säker; utan sol skulle det inte finnas något liv. Vi har...

Hälsa

Lider du av allergi?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Veras Veranda: English muffins

Jag älskar English muffins – de passar utmärkt till frukosten med bacon, ost och stekt ägg i. Men de...

Gastronomi

La Ruta del Cares – vildare än så här blir det int…

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i norra Spanien, och om man inte har besökt dessa vilda b...

Utflykter

Japansk mispel – kommer från Kina och vurmas för i…

Det är bråda dagar hos mispelodlarna hos Cooperativa Estepona när En Suecos journalist talar med koo...

Gastronomi

Fläktande solfjädrar

Fläktande solfjädrar

Använder du solfjäder i sommarvärmen? Är du en av dem som fläktar häftigt med den, kanske du har til...

Tema & Profiler

Hemligheten till att slippa ryggvärk

Här är ett häpnadsväckande fakta: ca 95 procent av det läkande arbetet jag gör hos Centro Sanum hand...

Hälsa

Balneario Aguas de Villaharta

Övernattning
 Precis bredvid Djurlyckoland ligger ett litet lanthotell som heter Balneario Aguas de...

Utflykter

Marias Djurlyckoland i Córdoba

Nästan symboliskt har Jorge, fincans frigående åsna och Marias reskamrat, tagit plats precis vid inf...

Tema & Profiler

Tarifa – mongoliska tält och militärbunkrar

Jag öppnar ögonen och tittar rakt upp i det runda taket där ångböjda trälameller håller tältduken up...

Utflykter

Utflykter

La Ruta del Cares – vildare än så här blir det inte

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i norra Spanien, och om man inte har besökt dessa vilda berg ännu så måste jag säga att de bjuder på en ena...

Utflykter

Balneario Aguas de Villaharta

Övernattning
 Precis bredvid Djurlyckoland ligger ett litet lanthotell som heter Balneario Aguas de Villaharta. Här övernattar En Suecos utsända efte...

Utflykter

Tarifa – mongoliska tält och militärbunkrar

Jag öppnar ögonen och tittar rakt upp i det runda taket där ångböjda trälameller håller tältduken uppe högt ovanför oss. En mild levantevind har hålli...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda: English muffins

Jag älskar English muffins – de passar utmärkt till frukosten med bacon, ost och stekt ägg...

Gastronomi

Japansk mispel – kommer från Kina och vurmas för i Sayalonga

Det är bråda dagar hos mispelodlarna hos Cooperativa Estepona när En Suecos journalist tal...

Gastronomi

Restaurangbesök: Las Islas – mat, själ och äkthet i skön sym…

Restaurangen Fairuz ligger ihop med Hotel Las Islas i Torreblanca, Fuengirola. Att ta sig ...

Gastronomi

Veras Veranda - Hemgjord Daim

Jag älskar att göra godis till barnen – för det första för att jag vet vad de får och hur ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Färskfriterade chips och nyrostade nötter

Patatas Artesanas Paco José     Vacker gottebutik  Det är nästan ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter vi...

Gastronomi

Sport

Estrella Damm Andalucía Masters 27 – 30 juni

Fantastiska golfrundor under vilka spänningen och de exalterade känslorna ökar under veckan. Det han...

Golf

Golf i Solen: Så var då vårsäsongen till ända

Årets säsong startade den 14 september och avslutades den 29 april på Santana. I år låg påsken mycke...

Golf

AHN Golf - Juni

AHN har för sina evenemang fått tillgång till en fantastisk klubblokal i Club Nautico, med utsikt öv...

Golf

Tema & Profiler

Fläktande solfjädrar

Fläktande solfjädrar

Använder du solfjäder i sommarvärmen? Är du en av dem som fläktar häftigt med den, kanske du har till vana att vila den i handen eller döljer du ansik...

Tema & Profiler

Marias Djurlyckoland i Córdoba

Nästan symboliskt har Jorge, fincans frigående åsna och Marias reskamrat, tagit plats precis vid infarten när jag anländer. Åsnans öron, som hela tide...

Tema & Profiler

På andra sidan: Kan homosexualitet botas?

Söker du personlig utveckling, vidareutbildning eller ny inspiration så är utbudet av kurser, föredrag och seminarier större än någonsin. Flera nya ku...

Tema & Profiler

Cudeca: Secondhandbutikerna med ett viktigt syfte

Det är fredag och klockan är 09.55. Utanför Cudecas nya butik i Los Boliches, precis bredvid saluhallen, står redan tre personer och väntar på att dör...

Tema & Profiler

Kommunalvalet 26 maj: Partido Popular spänner musklerna

I flera kommuner fick rösterna räknas extra noggrant innan det slutgiltiga valresultatet presenterades. Som väntat blev kommunalvalet en rysare, för i...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Dr. Alban?

Hans namn är Alban Uzoma Nwapa men alla känner vi honom som Dr. Alban, som i början av 90-talet slog igenom stort med hitlåtar som bland annat ”Hello ...

Tema & Profiler

Systrarna Pilqvist Stenberg: Stella & Diana

I Fuengirola bor två systrar som valt sin egen väg. Dagarna fylls med högstadie- och gymnasiestudier på distans samt dans, sång och skådespel, och mån...

Tema & Profiler

Nikki Beach – 20 år med firande

Nikki Beach, det familjeägda och -drivna internationella varumärket för lyxliv och gästfrihet firar nu 20 år i branschen. Varumärket, vilket är det fö...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

Qué Pasó: SWEA-international firade 40 år!

Världens största 40-årsfest gick av stapeln lördagen den 11 maj när SWEA International fyllde 40 år och alla Sweor runtom i världen firade. Drygt 7 00...

Kultur

Art Gaucín

OPEN STUDIOS2019 24 till 26 maj och 31 maj till 2 juni   Konstnärerna i Gaucín öppnar sina ateljéer för allmänheten under den årliga Art Gaucí...

Kultur

El Cid: Spaniens populäraste folkhjälte

Nästan tusen år efter hans död är Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som El Cid, fortfarande Spaniens populäraste folkhjälpte – och en nationalikon. &nb...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com