Lögn och dikt – Startskottet i fallet om illegala utbetalningar till medlemmar av regeringspartiet PP

Lögn och dikt - Startskottet i fallet om illegala utbetalningar till medlemmar av regeringspartiet PP

Är det lögn och dikt eller bara dikt när Spaniens statsminister, Mariano Rajoy, säger att ingen i regeringspartier, PP, har tagit emot pengar under bordet?

Eller är det en konspiration mot PP?
Det ser direkt ut att kunna finnas två möjliga scenarier. Det första är att det är lögn att Luis Bárcenas, tidigare kassör i det konservativa partiet, PP, har hållit i räkenskaperna över faktiska utbetalningar av svarta pengar till partiets medlemmar. Det skulle så vara bra diktat när partiers ledare och landets statsminister, Mariano Rajoy, hävdar att varken han själv eller andra i partiet har tagit emot pengar i skumma kuvert. Därmed är det andra scenariot möjligt, att någon i nattens dunkel har skapat räkenskaperna. Vem skulle det vara, är en fråga som få vågar sig på, medan man för att få fram ett möjligt motiv inte behöver ta fram den stora luppen.
Ingen vet vart det kommer att sluta – om det blir med statsministerns avgång eller avslöjande av de kreativa konspiratörerna, eller om det finns en tredje möjlighet – men vi vet hur den börjar.

Ljuskänslig information tränger igenom mörkret
I mitten av januari förklarar Jorge Trías Sagnier, som var kongressmedlem för PP under åren 1996 till 2000, hur den dåvarande kassören i partiet, Luis Bárcenas, har visat honom några utdrag ur bokföringen som visade intäkter och utgifter som inte har deklarerats. Alltså det som man även kallar för svarta pengar.
Intäkterna ska ha kommit från privatpersoner och företag, bland dessa byggfirmor, som antingen har betalat mer än det tillåtna, eller som av någon orsak inte fått donera pengar till partiet, men som nu trots allt velat dets medlemmar väl, medan utgifterna tillsynes är pengar utbetalade till dessa medlemmar utöver deras legitima arvoden.
Pengarna har utbetalats i kuvert, de så kallade sobresueldos, förklarar Trías Sagnier, som redan sex månader tidigare har lämnat partiet. Nu kallas han tjallare och många av hans tidigare kollegor är förvånade och säger sig vara sårade av hans anklagelser.
Luis Bárcenas, som parallellt med den här saken även hörs i samband med det korruptionsfall som vi känner till som Gürtel, håller sig till partilinjen och insisterar på att PP inte sysslar med ljusskygga räkenskaper, så kallad B-redovisning, vid sidan av den bokföring som presenteras för skattemyndigheterna.

322 000 euro till statsministern i B-redovisning
Men El País har fått vantarna på dessa räkenskaper, har offentliggjort dem och det gör nog även alla andra spanska medier snart.
Flera experter hävdar att det är Bárcenas som står bakom de handskrivna räkenskaperna. Även Jorge Trías Sagnier menar att dessa papper liknar dem som Luis Bárcenas har visat honom.
Den person som är mest omnämnd är dock statsminister Mariano Rajoy. Enligt räkenskaperna ska han under flera år ha mottagit 25 200 euro, och under 18 år, mellan åren 1990 till 2008, ha mottagit sammanlagt 322 000 euro. Det var alltså innan han var statsminister, då han satt i oppositionen under den tid som PP satt vid makten under José María Aznar.
Både Luis Bárcenas och Jorge Trías Sagnier har hörts av statsåklagaren. Förstnämnda vägrar att kommentera saken medan sistnämnda senare har sagt: ”Det hjälper mig inte att träda fram på det här sättet, men någon måste göra det”.
Utanför rätten i Madrid väntar demonstranter som ropar tjuv och chorizo, två varianter som betyder samma sak, efter den förstnämnda. ”Var är mitt kuvert?”, undrar någon. Det liknar början till ett uppror, men utöver denna och senare demonstrationer, som lätt kan förväxlas med de många protesterna mot arbetslöshet, blir reaktionerna från befolkningen närmast apatisk, kanske avvaktande.
PP:s ledning har varit tysta, fram tills det att statsminister Mariano Rajoy i en sändning av förhören, som annars hölls bakom lyckta dörrar, säger att påståendena om svarta pengar är falska.

Trojansk häst på Moncloa
Saken ställer dock en enorm press på regeringens ledare på Moncloa, och det under en tid när nedskärningar härjar, arbetsplatserna förblöder och befolkningen lider. Redan innan nyheterna om de illegala räkenskaperna är PP:s försprång enligt opinionsundersökningarna endast 4,8 procent över sin närmaste konkurrent PSOE, medan motsvarande siffra vid valet 2011 var 12,7 procent.
Luis Bárcenas är, förmodas det, den som har fört pennan i boken, som inkluderar datum, belopp och namn på de partimedlemmar som mottar pengar, men Trías Sagnier, som är advokat och skribent, monarkist och konservativ, har blivit den trähäst som kan få regeringen på fall. Han säger att spanjorerna förtjänar bättra, att alla partier bör ge trovärdiga förklaringar till varför de använder deras pengar och att hela problemet beror på fel i reglerna kring partistöd. Dessutom menar han att PP har valt fel utväg, den återvändsgränd som kallas förnekelse.
PSOE kräver en förklaring. Partiets ledare, Alfredo Pérez Rubalcaba, säger att Mariano Rajoy bör avgå. Det låter som någonting bagatellartat, men oavsett de konstanta anklagelserna om allt som regeringen och oppositionen nu kan beskylla varandra för, vilket också kan vara allt annat än småsaker, så har ingen uppmanat en statsminister till att avgå sedan José María Aznar krävde Felipe González avgång på 1980-talet.

Öppna dörrarna till intäkterna
Efter det beslutar PP-kaptenen att offentliggöra sina skattedeklarationer 2003.
Det är ett försök till att visa att dörrarna till landets ”front office” är öppna. Men det visar samtidigt att han har gett sig själv en löneförhöjning medan han till spanjorerna säger att landet behöver bli mer konkurrenskraftigt, och till företag har han gett uppmaningar om att skära ned på annars frysta löner.
Från 2006 till 2011 stiger Rajoys årslön från 146 000 euro till 200 000 euro, vilket är en löneökning på 36 procent. Från 2010 till 2011 är hans löneökning 10 %. Åren mellan 2007 och 2011 får han visserligen mindre betalt som kongressmedlem, eftersom kongressen vidtagit en lönesättning som ska föregå som ett gott exempel, men minskningen kompenseras av partiet och under samma period får han 27 procent mer från den sidan. Åren mellan 2003 och 2011 tjänar han, bara från PP, 1,39 miljoner euro.
Det är första gången som en ledande politiker har offentliggjort sina deklarationer. Men de visar naturligtvist inte huruvida han mottagit svarta pengar eller ej.

PP-medlemmars bekännelser
Medan Mariano Rajoy nekar till att han mottagit svarta pengar av Luis Bárcenas erkänner andra partimedlemmar att de fått pengar under bordet. Enligt El País handlar det om uppemot ett dussin som hävdar att de tagit emot pengar som den dåvarande kassören noterat i sin svara bokföring. Bland dem finns senator Pío García Escudero och parlamentsmedlemmen Jaime Ignacio de Burgo, som säger att det rör sig om ett lån som de ansökte om efter att deras hem förstörts i attentat som förmodligen begåtts av ETA år 2000 respektive 2001.

Pengar i Schweiz
Men kanske handlar det inte om svarta pengar i PP trots allt, som statsminister Mariano Rajoy hävdar. Eller så har kanske Luis Bárcenas själv sprungit iväg med dem. Han står redan sedan tidigare anklagad för korruption i samband med Gürtelfallet. Men denna sak blir mindre svart och vit när myndigheterna hittar 22 miljoner euro fördelade på fyra olika schweiziska konton tillhörande Bárcenas. Hans förklaring är att han ofta reser till Schweiz för att han älskar att åka skidor.
Men vad han försöker göra är att tvätta pengarna via den nya regeln om amnesti, med vilken man kan hämta hem pengar till Spanien och endast betala 10 procent i skatt. Ett av villkoren är dock att man inte får vara involverad i någonting kriminellt, varför den tidigare kassörens pengar trots allt vänds upp och ned.
Luis Bárcenas svarta räkenskaper, om de så är fiktiva eller riktiga intäkter och utgifter, ligger nu hos skattemyndigheterna där de synas i sömmarna, medan Spaniens chefåklagare, Eduardo Torres-Dulce, överväger om han ska kalla in Mariano Rajoy till förhör – Torres-Dulce har sagt att det kan finnas grund till det – för att se skillnaden på denna historias lögn och dikt.

Bárcenas förlängda tid hos PP
Luis Bárcenas avskedades formellt från sin post som PP:s kassör år 2010 när han anklagades för att vara delaktig i Gürtelfallet, i vilket fler PP-medlemmar förväntas vara inblandade, bland dessa dåvarande ledaren av den regionala regeringen i Valencia, Francisco Camps. Fallet går bl.a. ut på att byggbolag ska ha betalat politiker och tjänstemän för bygglov och kontrakt.
Men enligt radiostationen SER blev PP aldrig eniga med Bárcenas om ett avgångsvederlag så som medlemmar av partiet annars har hävdat, vilket inte kan förklaras med att han var misstänkt för att ha gjort någonting olagligt.
Istället skulle partiet ha fortsatt med at betala Bárcenas lön och bidrag till social- och sjukförsäkringen Seguridad Social, vilket är olagligt om det inte finns ett giltigt kontrakt mellan arbetsgivaren och den anställda. Utbetalningarna ska ha skett till och med december i fjol.
Den före detta kassören lär ha behållit sitt kontor på PP:s huvudkontor i Madrid i över ett år efter det att han förmodades vara avskedad.
Antonio Herando, en talesman för PSOE, har sagt att han tror att Bárcenas har så mycket ”explosiv information att hela partitoppen skulle ryka”, om påståendena om fortsatta löneutbetalningar visar sig vara sanna.
PP har förklarat att Bárcenas avgångsvederlag efter hans önskemål har utbetalats månadsvis.

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.