Systrarna Pilqvist Stenberg: Stella & Diana

I Fuengirola bor två systrar som valt sin egen väg. Dagarna fylls med högstadie- och gymnasiestudier på distans samt dans, sång och skådespel, och många kvällar det senaste året har de spenderat på den engelska teatern Salon Varietés scen, där bägge varit med i de flesta uppsättningar.
 
Vid ett möte med Stella och Diana är det lätt att tro att de gör precis allt ihop, och så är det också. Dessa två tjejer är oerhört lika. Den ena kan påbörja en mening som den andra avslutar. Helt ute också cyklar är man inte om man tror att de är tvåäggstvillingar, för de är faktiskt pseudotvillingar. Och om det fanns en storasyster- och lillasysterroll när de var små så har skillnaderna mellan dessa två drivna och ambitiösa ungdomarna jämnats ut med åren.

Vägen fram

Mamma Helen Pilqvist har alltid uppmuntrat sina döttrar i de aktiviteter som de visat intresse för.
”Som liten dansade jag jättemycket, vilket jag fortfarande gör nästan varje dag. Förr sysslade jag också med cheerleading, men det har jag lämnat bakom mig. I stället har jag sedan några år tillbaka, vid sidan av dansen, börjat sjunga och lära mig skådespeleri”, berättar Diana, som är yngst, och som med mycket inlevelse berättar att just dans, sång och skådespeleri, i kombination med varandra, är det bästa hon vet.
 
”Både jag och Diana har testat mycket men det som vi gör nu är verkligen det som vi tycker om. Själv dansade jag inte som liten men jag har alltid sjungit, jag skrev min första låt när jag var 14 år (finns på Spotify och heter ”Miss You” av Stella niki), och så har jag alltid tyckt om att uppträda för folk. Jag tycker också om att träna mycket och har i perioder spelat tennis, men tennisen har jag lagt på hyllan för jag kom inte vidare med det på grund av skadeavbrott”, berättar Stella, som liksom Diana nu fokuserar på det som hon tycker är roligast, hon förklarar: ”Jag tycker verkligen om musikalteater, och då det kräver musik, sång och dans så det är det jag fokuserar på.”

Svårt att hitta olikheter

För att komma på några olikheter mellan sig får tjejerna fundera ett tag.
”Jag är en stor perfektionist och nog mer strukturerad än Diana”, säger Stella och just när hon avslutar meningen flikar Diana in: ”Du är nog mer ordningsam än mig. Men jag tycker också om ordning och redan, men du Stella, du planerar mer än mig. Jag tycker också om att planera – men du gör det nog mer.” Just när Diana säger det tittar systrarna på varandra och skrattar högt – ja, det är svårt att hitta olikheter mellan dem, förutom att Stella är född 2003 och Diana 2004. Så tittar Stella på sin syster och funderar högt: ”Någonstans där vi nog är klart olika är i alla fall att jag inte tycker om överraskningar, det är mer för Diana. Och Diana tycker inte om sport, det gör jag.”

Annorlunda vardag

Vardagen för Stella och Diana skiljer sig en hel del från ett vanligt ungdomsliv. Dagarna är noga välplanerade och fylls av distansstudier och alla aktiviteter för deras liv på scenen.
 
Det kan vara svårt att se hur alla intressen som tjejerna brinner för går att kombinera med skola. Med traditionell skolgång med skoldagar kl. 9-15 skulle det nog också vara omöjligt, men när man talar med Pilqvistsystrarna är ingenting omöjligt. För att få ihop pusslet läser Stella sin gymnasieutbildning via Hermods Distansgymnasium och Diana läser sista året på grundskolan via Sofia Distans. På detta sätt kan de studera mellan sång-, dans- och skådespelerilektionerna. Det går inte att sticka under stol med att mamma Helen också är en viktig del i att få aktiviteterna att gå ihop – det stöttas, hittas lösningar och så anpassar hon sina egna arbetstimmar som självständig mäklare så att hon kan hjälpa sina döttrar.

Scenliv

”Det är mycket att göra och vi anstränger oss mycket: tränar, repeterar, pluggar och planerar. Dagarna är fyllda med aktiviteter. Dessutom kan det vara påfrestande med uttagningarna till uppsättningarna på teatern – man blir ju granskad, värderad och bedömd varje gång. Det är ansträngande. Men vi tycker bägge att de positiva delarna med att faktiskt få göra det som vi tycker bäst om överglänser det hårda arbetet”, förklarar Stella.
 
Bägge tjejernas drömmar rör sig kring scenlivet och livet på Salong Varietés är dem mycket kärt. Båda uttrycker att de älskar erfarenheterna och utvecklingen som det ger med samarbetet på teatern.
”Teatern, där vi spenderar i stort sett all vår fritid, är ju inte ett måste för oss. Vi gör det för att vi tycker om det samt för att det är det vi vill göra i framtiden. På teatern har vi också våra vänner, som andra i traditionell skola har klasskompisar, och teatervännerna har blivit som en familj med likasinnade”, berättar Stella, som också förklarar att alkohol och fester, som många andra tonåringar lockas av, varken intresserar henne eller hennes syster. ”Det ger oss ingenting”, säger hon.
 

Eget val och dröm

Det kan vara lätt att tro att det står en mycket drivande mamma bakom två så ambitiösa tjejer men faktum är att mamma Helen inte styr utan i stället stöttar döttrarna i deras val längs deras väg. Helen vet att om hennes döttrar ska lyckas med sina drömmar så krävs det hårt arbete. Diana till exempel siktar på att få arbeta med skådespeleri, så det som hon i dag gör hoppas hon lägger grunden för en karriär, helst som sångerska och låtskrivare samt uppträdanden på Broadway och West End: ”Jag ser mig själv som sångerska på stora arenor men samtidigt vill jag vara i musikalteatervärlden. Så jag får väl göra bägge. Dessutom är ju självklart Hollywood en dröm sedan länge”, ler Diana. Hon är väl medveten om att vägen till drömmen är hård och kantas av hårt arbete.
 
Stella å sin sida lockas också av USA men hon är lite kluven: ”Min största dröm, mitt mål, är att uppträda på Broadway eller West End, men West End ligger ju i London. Hur som helst tror jag att musikalteaterscenen passar mig. Jag tycker om stora scener. Små scener är svårare, lite mer skrämmande, för då kommer man närmare publiken. Men helt klart musikal, då får jag både sjunga, dansa och skådespela, framför allt tycker jag om att sjunga och skådespela.”
 
 
diana stella2
 
 

Kort info

Namn: Stella och Diana Pilqvist Stenberg
Födda: Göteborg, Stella år 2003 och Diana år 2004
Gör: Studerar och musikalteater
Bor: Fuengirola
Familj: Mamma, pappa och två äldre bröder
Fritid: Dans, musik och sång – bägge har under det senaste året varit med i nästan alla Salon Varietés Theatres uppsättningar.


Salon Varietés Theatre

är Costa del Sols engelska teater och belägen i centrala Fuengirola. Teatern byggdes 1925. 1956 byggdes den om till biograf, som visade film på engelska en gång i veckan.
1985 slog den återigen upp dörrarna som teater och har sedan dess underhållit boende och besökare på Costa del Sol med engelskspråkiga musikaler, dramer, farser, komedier och revyer.
För mer information se: www.salonvarietestheatre.com

Senaste artiklarna från En Sueco

Sol- och sommartips

Solen både ger liv och dödar. Men en sak är säker; utan sol skulle det inte finnas något liv. Vi har...

Hälsa

Lider du av allergi?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Veras Veranda: English muffins

Jag älskar English muffins – de passar utmärkt till frukosten med bacon, ost och stekt ägg i. Men de...

Gastronomi

La Ruta del Cares – vildare än så här blir det int…

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i norra Spanien, och om man inte har besökt dessa vilda b...

Utflykter

Japansk mispel – kommer från Kina och vurmas för i…

Det är bråda dagar hos mispelodlarna hos Cooperativa Estepona när En Suecos journalist talar med koo...

Gastronomi

Fläktande solfjädrar

Fläktande solfjädrar

Använder du solfjäder i sommarvärmen? Är du en av dem som fläktar häftigt med den, kanske du har til...

Tema & Profiler

Hemligheten till att slippa ryggvärk

Här är ett häpnadsväckande fakta: ca 95 procent av det läkande arbetet jag gör hos Centro Sanum hand...

Hälsa

Balneario Aguas de Villaharta

Övernattning
 Precis bredvid Djurlyckoland ligger ett litet lanthotell som heter Balneario Aguas de...

Utflykter

Marias Djurlyckoland i Córdoba

Nästan symboliskt har Jorge, fincans frigående åsna och Marias reskamrat, tagit plats precis vid inf...

Tema & Profiler

Tarifa – mongoliska tält och militärbunkrar

Jag öppnar ögonen och tittar rakt upp i det runda taket där ångböjda trälameller håller tältduken up...

Utflykter

Utflykter

La Ruta del Cares – vildare än så här blir det inte

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i norra Spanien, och om man inte har besökt dessa vilda berg ännu så måste jag säga att de bjuder på en ena...

Utflykter

Balneario Aguas de Villaharta

Övernattning
 Precis bredvid Djurlyckoland ligger ett litet lanthotell som heter Balneario Aguas de Villaharta. Här övernattar En Suecos utsända efte...

Utflykter

Tarifa – mongoliska tält och militärbunkrar

Jag öppnar ögonen och tittar rakt upp i det runda taket där ångböjda trälameller håller tältduken uppe högt ovanför oss. En mild levantevind har hålli...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda: English muffins

Jag älskar English muffins – de passar utmärkt till frukosten med bacon, ost och stekt ägg...

Gastronomi

Japansk mispel – kommer från Kina och vurmas för i Sayalonga

Det är bråda dagar hos mispelodlarna hos Cooperativa Estepona när En Suecos journalist tal...

Gastronomi

Restaurangbesök: Las Islas – mat, själ och äkthet i skön sym…

Restaurangen Fairuz ligger ihop med Hotel Las Islas i Torreblanca, Fuengirola. Att ta sig ...

Gastronomi

Veras Veranda - Hemgjord Daim

Jag älskar att göra godis till barnen – för det första för att jag vet vad de får och hur ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Färskfriterade chips och nyrostade nötter

Patatas Artesanas Paco José     Vacker gottebutik  Det är nästan ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter vi...

Gastronomi

Sport

Estrella Damm Andalucía Masters 27 – 30 juni

Fantastiska golfrundor under vilka spänningen och de exalterade känslorna ökar under veckan. Det han...

Golf

Golf i Solen: Så var då vårsäsongen till ända

Årets säsong startade den 14 september och avslutades den 29 april på Santana. I år låg påsken mycke...

Golf

AHN Golf - Juni

AHN har för sina evenemang fått tillgång till en fantastisk klubblokal i Club Nautico, med utsikt öv...

Golf

Tema & Profiler

Fläktande solfjädrar

Fläktande solfjädrar

Använder du solfjäder i sommarvärmen? Är du en av dem som fläktar häftigt med den, kanske du har till vana att vila den i handen eller döljer du ansik...

Tema & Profiler

Marias Djurlyckoland i Córdoba

Nästan symboliskt har Jorge, fincans frigående åsna och Marias reskamrat, tagit plats precis vid infarten när jag anländer. Åsnans öron, som hela tide...

Tema & Profiler

På andra sidan: Kan homosexualitet botas?

Söker du personlig utveckling, vidareutbildning eller ny inspiration så är utbudet av kurser, föredrag och seminarier större än någonsin. Flera nya ku...

Tema & Profiler

Cudeca: Secondhandbutikerna med ett viktigt syfte

Det är fredag och klockan är 09.55. Utanför Cudecas nya butik i Los Boliches, precis bredvid saluhallen, står redan tre personer och väntar på att dör...

Tema & Profiler

Kommunalvalet 26 maj: Partido Popular spänner musklerna

I flera kommuner fick rösterna räknas extra noggrant innan det slutgiltiga valresultatet presenterades. Som väntat blev kommunalvalet en rysare, för i...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Dr. Alban?

Hans namn är Alban Uzoma Nwapa men alla känner vi honom som Dr. Alban, som i början av 90-talet slog igenom stort med hitlåtar som bland annat ”Hello ...

Tema & Profiler

Systrarna Pilqvist Stenberg: Stella & Diana

I Fuengirola bor två systrar som valt sin egen väg. Dagarna fylls med högstadie- och gymnasiestudier på distans samt dans, sång och skådespel, och mån...

Tema & Profiler

Nikki Beach – 20 år med firande

Nikki Beach, det familjeägda och -drivna internationella varumärket för lyxliv och gästfrihet firar nu 20 år i branschen. Varumärket, vilket är det fö...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

Qué Pasó: SWEA-international firade 40 år!

Världens största 40-årsfest gick av stapeln lördagen den 11 maj när SWEA International fyllde 40 år och alla Sweor runtom i världen firade. Drygt 7 00...

Kultur

Art Gaucín

OPEN STUDIOS2019 24 till 26 maj och 31 maj till 2 juni   Konstnärerna i Gaucín öppnar sina ateljéer för allmänheten under den årliga Art Gaucí...

Kultur

El Cid: Spaniens populäraste folkhjälte

Nästan tusen år efter hans död är Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som El Cid, fortfarande Spaniens populäraste folkhjälpte – och en nationalikon. &nb...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com