Systrarna Pilqvist Stenberg: Stella & Diana

I Fuengirola bor två systrar som valt sin egen väg. Dagarna fylls med högstadie- och gymnasiestudier på distans samt dans, sång och skådespel, och många kvällar det senaste året har de spenderat på den engelska teatern Salon Varietés scen, där bägge varit med i de flesta uppsättningar.
 
Vid ett möte med Stella och Diana är det lätt att tro att de gör precis allt ihop, och så är det också. Dessa två tjejer är oerhört lika. Den ena kan påbörja en mening som den andra avslutar. Helt ute också cyklar är man inte om man tror att de är tvåäggstvillingar, för de är faktiskt pseudotvillingar. Och om det fanns en storasyster- och lillasysterroll när de var små så har skillnaderna mellan dessa två drivna och ambitiösa ungdomarna jämnats ut med åren.

Vägen fram

Mamma Helen Pilqvist har alltid uppmuntrat sina döttrar i de aktiviteter som de visat intresse för.
”Som liten dansade jag jättemycket, vilket jag fortfarande gör nästan varje dag. Förr sysslade jag också med cheerleading, men det har jag lämnat bakom mig. I stället har jag sedan några år tillbaka, vid sidan av dansen, börjat sjunga och lära mig skådespeleri”, berättar Diana, som är yngst, och som med mycket inlevelse berättar att just dans, sång och skådespeleri, i kombination med varandra, är det bästa hon vet.
 
”Både jag och Diana har testat mycket men det som vi gör nu är verkligen det som vi tycker om. Själv dansade jag inte som liten men jag har alltid sjungit, jag skrev min första låt när jag var 14 år (finns på Spotify och heter ”Miss You” av Stella niki), och så har jag alltid tyckt om att uppträda för folk. Jag tycker också om att träna mycket och har i perioder spelat tennis, men tennisen har jag lagt på hyllan för jag kom inte vidare med det på grund av skadeavbrott”, berättar Stella, som liksom Diana nu fokuserar på det som hon tycker är roligast, hon förklarar: ”Jag tycker verkligen om musikalteater, och då det kräver musik, sång och dans så det är det jag fokuserar på.”

Svårt att hitta olikheter

För att komma på några olikheter mellan sig får tjejerna fundera ett tag.
”Jag är en stor perfektionist och nog mer strukturerad än Diana”, säger Stella och just när hon avslutar meningen flikar Diana in: ”Du är nog mer ordningsam än mig. Men jag tycker också om ordning och redan, men du Stella, du planerar mer än mig. Jag tycker också om att planera – men du gör det nog mer.” Just när Diana säger det tittar systrarna på varandra och skrattar högt – ja, det är svårt att hitta olikheter mellan dem, förutom att Stella är född 2003 och Diana 2004. Så tittar Stella på sin syster och funderar högt: ”Någonstans där vi nog är klart olika är i alla fall att jag inte tycker om överraskningar, det är mer för Diana. Och Diana tycker inte om sport, det gör jag.”

Annorlunda vardag

Vardagen för Stella och Diana skiljer sig en hel del från ett vanligt ungdomsliv. Dagarna är noga välplanerade och fylls av distansstudier och alla aktiviteter för deras liv på scenen.
 
Det kan vara svårt att se hur alla intressen som tjejerna brinner för går att kombinera med skola. Med traditionell skolgång med skoldagar kl. 9-15 skulle det nog också vara omöjligt, men när man talar med Pilqvistsystrarna är ingenting omöjligt. För att få ihop pusslet läser Stella sin gymnasieutbildning via Hermods Distansgymnasium och Diana läser sista året på grundskolan via Sofia Distans. På detta sätt kan de studera mellan sång-, dans- och skådespelerilektionerna. Det går inte att sticka under stol med att mamma Helen också är en viktig del i att få aktiviteterna att gå ihop – det stöttas, hittas lösningar och så anpassar hon sina egna arbetstimmar som självständig mäklare så att hon kan hjälpa sina döttrar.

Scenliv

”Det är mycket att göra och vi anstränger oss mycket: tränar, repeterar, pluggar och planerar. Dagarna är fyllda med aktiviteter. Dessutom kan det vara påfrestande med uttagningarna till uppsättningarna på teatern – man blir ju granskad, värderad och bedömd varje gång. Det är ansträngande. Men vi tycker bägge att de positiva delarna med att faktiskt få göra det som vi tycker bäst om överglänser det hårda arbetet”, förklarar Stella.
 
Bägge tjejernas drömmar rör sig kring scenlivet och livet på Salong Varietés är dem mycket kärt. Båda uttrycker att de älskar erfarenheterna och utvecklingen som det ger med samarbetet på teatern.
”Teatern, där vi spenderar i stort sett all vår fritid, är ju inte ett måste för oss. Vi gör det för att vi tycker om det samt för att det är det vi vill göra i framtiden. På teatern har vi också våra vänner, som andra i traditionell skola har klasskompisar, och teatervännerna har blivit som en familj med likasinnade”, berättar Stella, som också förklarar att alkohol och fester, som många andra tonåringar lockas av, varken intresserar henne eller hennes syster. ”Det ger oss ingenting”, säger hon.
 

Eget val och dröm

Det kan vara lätt att tro att det står en mycket drivande mamma bakom två så ambitiösa tjejer men faktum är att mamma Helen inte styr utan i stället stöttar döttrarna i deras val längs deras väg. Helen vet att om hennes döttrar ska lyckas med sina drömmar så krävs det hårt arbete. Diana till exempel siktar på att få arbeta med skådespeleri, så det som hon i dag gör hoppas hon lägger grunden för en karriär, helst som sångerska och låtskrivare samt uppträdanden på Broadway och West End: ”Jag ser mig själv som sångerska på stora arenor men samtidigt vill jag vara i musikalteatervärlden. Så jag får väl göra bägge. Dessutom är ju självklart Hollywood en dröm sedan länge”, ler Diana. Hon är väl medveten om att vägen till drömmen är hård och kantas av hårt arbete.
 
Stella å sin sida lockas också av USA men hon är lite kluven: ”Min största dröm, mitt mål, är att uppträda på Broadway eller West End, men West End ligger ju i London. Hur som helst tror jag att musikalteaterscenen passar mig. Jag tycker om stora scener. Små scener är svårare, lite mer skrämmande, för då kommer man närmare publiken. Men helt klart musikal, då får jag både sjunga, dansa och skådespela, framför allt tycker jag om att sjunga och skådespela.”
 
 
diana stella2
 
 

Kort info

Namn: Stella och Diana Pilqvist Stenberg
Födda: Göteborg, Stella år 2003 och Diana år 2004
Gör: Studerar och musikalteater
Bor: Fuengirola
Familj: Mamma, pappa och två äldre bröder
Fritid: Dans, musik och sång – bägge har under det senaste året varit med i nästan alla Salon Varietés Theatres uppsättningar.


Salon Varietés Theatre

är Costa del Sols engelska teater och belägen i centrala Fuengirola. Teatern byggdes 1925. 1956 byggdes den om till biograf, som visade film på engelska en gång i veckan.
1985 slog den återigen upp dörrarna som teater och har sedan dess underhållit boende och besökare på Costa del Sol med engelskspråkiga musikaler, dramer, farser, komedier och revyer.
För mer information se: www.salonvarietestheatre.com

Senaste artiklarna från En Sueco

En Sueco rekommenderar: 10 nya ansikten i La Liga

  Trots att Spanien fortfarande badar i sol och att semestern fortfarande pågår för de flest...

Sport

Fotofestival hålls återigen i Mijas

Åttonde utgåvan av Photofestival hålls ännu en gång i Mijas, där Teatro de Las Lagunas de Mijas utgö...

Kultur

Neymar tillbaka till La Liga?

När fotbollsspelaren Neymar lämnade FC Barcelona för Paris SG sommaren 2017 blev han samtidigt värld...

Sport

5 saker du bör göra på Feria de Málaga

Den årliga ferian i Málaga går av stapeln i kväll. Under tio dagar kommer det att vara upplevelser f...

Kultur

Nattliv i Madrid

Madrid är ett oerhört populärt turistmål. Eftersom staden ligger mitt i Spanien finns det inte några...

Kultur

Djurparker: Lobo Park - Selwo Aventura - Bioparc

Vargar Norr om Málaga, i riktning mot Antequera, ligger Lobo Park, Costa del Sols egen vargpark. De...

Utflykter

Upp i det blå - Teleférico Benalmádena

För den som vill ha fin utsikt och se en del av kuststräckan ovanifrån ska stegen styras till Arroyo...

Utflykter

Tivoli - Arroyo de la Miel, Benalmádena

I Arroyo de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkustens tivoli som bjuder på pariserhjul...

Kultur

Trumpet Málaga CF missade. När pappa reste till Me…

... slog Adrian till som toppmålgörare, förlängde kontraktet till 2021 och lämnade La Rosaleda i tår...

Sport

Under ytan - Sea Life, Benalmádena Costa

För den som är intresserad av livet under ytan rekommenderas ett besök på akvariet Sea Life, i hamne...

Utflykter

Utflykter

Djurparker: Lobo Park - Selwo Aventura - Bioparc

Vargar Norr om Málaga, i riktning mot Antequera, ligger Lobo Park, Costa del Sols egen vargpark. Detta är en icke-vinstdrivande verksamhet med syfte ...

Utflykter

Upp i det blå - Teleférico Benalmádena

För den som vill ha fin utsikt och se en del av kuststräckan ovanifrån ska stegen styras till Arroyo de la Miel, Benalmádena. Där, bara ett stenkast f...

Utflykter

Torrox Pueblo - En bortglömd pärla?

Charmeras du av branta trappor som slingrar sig över bergssidan mellan små vitkalkade hus med bougainvilleor vid huvudentrén? Blir du lugn i själen av...

Utflykter

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Veras Veranda: Oreo-glasskaka på chokladkaksbotten

Jippi! Nu ska ni få ett recept på en efterrätt som verkligen passar alla. Detta är en hit ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter ...

Gastronomi

Gazpacho – en portion spansk historia

Det finns många varianter av denna spanska rätt – en del med kött, andra med fisk och skal...

Gastronomi

Veras Veranda: English muffins

Jag älskar English muffins – de passar utmärkt till frukosten med bacon, ost och stekt ägg...

Gastronomi

Japansk mispel – kommer från Kina och vurmas för i Sayalonga

Det är bråda dagar hos mispelodlarna hos Cooperativa Estepona när En Suecos journalist tal...

Gastronomi

Sport

En Sueco rekommenderar: 10 nya ansikten i La Liga

  Trots att Spanien fortfarande badar i sol och att semestern fortfarande pågår för de flest...

Sport

Neymar tillbaka till La Liga?

När fotbollsspelaren Neymar lämnade FC Barcelona för Paris SG sommaren 2017 blev han samtidigt värld...

Sport

Minigolf

En aktivitet som kanske inte passar de hetaste sommardagarna men mycket väl ljumma kvällar är utan t...

Golf

Tema & Profiler

Vad går ni och tänker på Eva och Magnus Wahlberg?

Många är vi som genom åren följt Nerjas utveckling och svenskars kärlek för denna vita lilla stad öster om Málaga går inte att ta miste på. Och många ...

Tema & Profiler

Skugga i sommarvärmen

Costa del Sol är fantastiskt om sommaren – stränderna visar sig från deras bästa sida, restaurangerna dukar upp med läckerheter, nystrukna dukar och e...

Tema & Profiler

Är spanjorerna verkligen så lata?

”De där spanjorerna...!” är någonting som jag hör så ofta att jag nu inte kan låta bli att ta upp det. När saker och ting inte går som de ska så är de...

Tema & Profiler

Joao Magalhaes
- mannen med bilarna

Mannen bakom bilmuseet I En Suecos artikelserie om museer i Málaga har du kunnat läsa om det populära bilmuseet i Málaga och i denna artikel får du...

Tema & Profiler

Möt Lasse Lindbom

Från spelande med klasskompisar, till känd musikproducent, till Spaniens värmeLasse Lindbom “My day goal is to make everyday less everyday”  ...

Tema & Profiler

Fläktande solfjädrar

Fläktande solfjädrar

Använder du solfjäder i sommarvärmen? Är du en av dem som fläktar häftigt med den, kanske du har till vana att vila den i handen eller döljer du ansik...

Tema & Profiler

Marias Djurlyckoland i Córdoba

Nästan symboliskt har Jorge, fincans frigående åsna och Marias reskamrat, tagit plats precis vid infarten när jag anländer. Åsnans öron, som hela tide...

Tema & Profiler

På andra sidan: Kan homosexualitet botas?

Söker du personlig utveckling, vidareutbildning eller ny inspiration så är utbudet av kurser, föredrag och seminarier större än någonsin. Flera nya ku...

Tema & Profiler

Kultur

Fotofestival hålls återigen i Mijas

Åttonde utgåvan av Photofestival hålls ännu en gång i Mijas, där Teatro de Las Lagunas de Mijas utgör huvudplatsen för festivalen, som både omfattar f...

Kultur

5 saker du bör göra på Feria de Málaga

Den årliga ferian i Málaga går av stapeln i kväll. Under tio dagar kommer det att vara upplevelser för både stora och små, och så kommer det finnas ev...

Kultur

Nattliv i Madrid

Madrid är ett oerhört populärt turistmål. Eftersom staden ligger mitt i Spanien finns det inte några naturliga stränder eller någon kust. Däremot finn...

Kultur

Tivoli - Arroyo de la Miel, Benalmádena

I Arroyo de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkustens tivoli som bjuder på pariserhjul, bergochdalbanor och karuseller för både små och s...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com