Systrarna Pilqvist Stenberg: Stella & Diana

I Fuengirola bor två systrar som valt sin egen väg. Dagarna fylls med högstadie- och gymnasiestudier på distans samt dans, sång och skådespel, och många kvällar det senaste året har de spenderat på den engelska teatern Salon Varietés scen, där bägge varit med i de flesta uppsättningar.
 
Vid ett möte med Stella och Diana är det lätt att tro att de gör precis allt ihop, och så är det också. Dessa två tjejer är oerhört lika. Den ena kan påbörja en mening som den andra avslutar. Helt ute också cyklar är man inte om man tror att de är tvåäggstvillingar, för de är faktiskt pseudotvillingar. Och om det fanns en storasyster- och lillasysterroll när de var små så har skillnaderna mellan dessa två drivna och ambitiösa ungdomarna jämnats ut med åren.

Vägen fram

Mamma Helen Pilqvist har alltid uppmuntrat sina döttrar i de aktiviteter som de visat intresse för.
”Som liten dansade jag jättemycket, vilket jag fortfarande gör nästan varje dag. Förr sysslade jag också med cheerleading, men det har jag lämnat bakom mig. I stället har jag sedan några år tillbaka, vid sidan av dansen, börjat sjunga och lära mig skådespeleri”, berättar Diana, som är yngst, och som med mycket inlevelse berättar att just dans, sång och skådespeleri, i kombination med varandra, är det bästa hon vet.
 
”Både jag och Diana har testat mycket men det som vi gör nu är verkligen det som vi tycker om. Själv dansade jag inte som liten men jag har alltid sjungit, jag skrev min första låt när jag var 14 år (finns på Spotify och heter ”Miss You” av Stella niki), och så har jag alltid tyckt om att uppträda för folk. Jag tycker också om att träna mycket och har i perioder spelat tennis, men tennisen har jag lagt på hyllan för jag kom inte vidare med det på grund av skadeavbrott”, berättar Stella, som liksom Diana nu fokuserar på det som hon tycker är roligast, hon förklarar: ”Jag tycker verkligen om musikalteater, och då det kräver musik, sång och dans så det är det jag fokuserar på.”

Svårt att hitta olikheter

För att komma på några olikheter mellan sig får tjejerna fundera ett tag.
”Jag är en stor perfektionist och nog mer strukturerad än Diana”, säger Stella och just när hon avslutar meningen flikar Diana in: ”Du är nog mer ordningsam än mig. Men jag tycker också om ordning och redan, men du Stella, du planerar mer än mig. Jag tycker också om att planera – men du gör det nog mer.” Just när Diana säger det tittar systrarna på varandra och skrattar högt – ja, det är svårt att hitta olikheter mellan dem, förutom att Stella är född 2003 och Diana 2004. Så tittar Stella på sin syster och funderar högt: ”Någonstans där vi nog är klart olika är i alla fall att jag inte tycker om överraskningar, det är mer för Diana. Och Diana tycker inte om sport, det gör jag.”

Annorlunda vardag

Vardagen för Stella och Diana skiljer sig en hel del från ett vanligt ungdomsliv. Dagarna är noga välplanerade och fylls av distansstudier och alla aktiviteter för deras liv på scenen.
 
Det kan vara svårt att se hur alla intressen som tjejerna brinner för går att kombinera med skola. Med traditionell skolgång med skoldagar kl. 9-15 skulle det nog också vara omöjligt, men när man talar med Pilqvistsystrarna är ingenting omöjligt. För att få ihop pusslet läser Stella sin gymnasieutbildning via Hermods Distansgymnasium och Diana läser sista året på grundskolan via Sofia Distans. På detta sätt kan de studera mellan sång-, dans- och skådespelerilektionerna. Det går inte att sticka under stol med att mamma Helen också är en viktig del i att få aktiviteterna att gå ihop – det stöttas, hittas lösningar och så anpassar hon sina egna arbetstimmar som självständig mäklare så att hon kan hjälpa sina döttrar.

Scenliv

”Det är mycket att göra och vi anstränger oss mycket: tränar, repeterar, pluggar och planerar. Dagarna är fyllda med aktiviteter. Dessutom kan det vara påfrestande med uttagningarna till uppsättningarna på teatern – man blir ju granskad, värderad och bedömd varje gång. Det är ansträngande. Men vi tycker bägge att de positiva delarna med att faktiskt få göra det som vi tycker bäst om överglänser det hårda arbetet”, förklarar Stella.
 
Bägge tjejernas drömmar rör sig kring scenlivet och livet på Salong Varietés är dem mycket kärt. Båda uttrycker att de älskar erfarenheterna och utvecklingen som det ger med samarbetet på teatern.
”Teatern, där vi spenderar i stort sett all vår fritid, är ju inte ett måste för oss. Vi gör det för att vi tycker om det samt för att det är det vi vill göra i framtiden. På teatern har vi också våra vänner, som andra i traditionell skola har klasskompisar, och teatervännerna har blivit som en familj med likasinnade”, berättar Stella, som också förklarar att alkohol och fester, som många andra tonåringar lockas av, varken intresserar henne eller hennes syster. ”Det ger oss ingenting”, säger hon.
 

Eget val och dröm

Det kan vara lätt att tro att det står en mycket drivande mamma bakom två så ambitiösa tjejer men faktum är att mamma Helen inte styr utan i stället stöttar döttrarna i deras val längs deras väg. Helen vet att om hennes döttrar ska lyckas med sina drömmar så krävs det hårt arbete. Diana till exempel siktar på att få arbeta med skådespeleri, så det som hon i dag gör hoppas hon lägger grunden för en karriär, helst som sångerska och låtskrivare samt uppträdanden på Broadway och West End: ”Jag ser mig själv som sångerska på stora arenor men samtidigt vill jag vara i musikalteatervärlden. Så jag får väl göra bägge. Dessutom är ju självklart Hollywood en dröm sedan länge”, ler Diana. Hon är väl medveten om att vägen till drömmen är hård och kantas av hårt arbete.
 
Stella å sin sida lockas också av USA men hon är lite kluven: ”Min största dröm, mitt mål, är att uppträda på Broadway eller West End, men West End ligger ju i London. Hur som helst tror jag att musikalteaterscenen passar mig. Jag tycker om stora scener. Små scener är svårare, lite mer skrämmande, för då kommer man närmare publiken. Men helt klart musikal, då får jag både sjunga, dansa och skådespela, framför allt tycker jag om att sjunga och skådespela.”
 
 
diana stella2
 
 

Kort info

Namn: Stella och Diana Pilqvist Stenberg
Födda: Göteborg, Stella år 2003 och Diana år 2004
Gör: Studerar och musikalteater
Bor: Fuengirola
Familj: Mamma, pappa och två äldre bröder
Fritid: Dans, musik och sång – bägge har under det senaste året varit med i nästan alla Salon Varietés Theatres uppsättningar.


Salon Varietés Theatre

är Costa del Sols engelska teater och belägen i centrala Fuengirola. Teatern byggdes 1925. 1956 byggdes den om till biograf, som visade film på engelska en gång i veckan.
1985 slog den återigen upp dörrarna som teater och har sedan dess underhållit boende och besökare på Costa del Sol med engelskspråkiga musikaler, dramer, farser, komedier och revyer.
För mer information se: www.salonvarietestheatre.com

Senaste artiklarna från En Sueco

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och him...

Tema & Profiler

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektu...

Kultur

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett litet sam...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Rond…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande historia och de k...

Gastronomi

Måste jag deklarera även om jag hyr ut på långtid?…

Jag och min hustru äger en lägenhet som vi hyr ut, oftast kortare perioder men nu har vi fått en som...

Juridik & Finans

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla recept som m...

Gastronomi

Bostadsbloggen med Alamo

Detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN handlar om hur det går till att sälja sin bostad på Costa del Sol oc...

Bostadsnytt

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det nä...

Kultur

Nervinflammation

Jag blev en dag kontaktad av en av mina mycket goda kunder sedan många år tillbaka, som frågade om j...

Hälsa

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kli...

Kultur

Utflykter

Azorerna – de lycksaliga öarna

Azorerna ligger långt ute i Atlanten och ögruppen består av nio öar som ligger spridda i tre grupper: São Miguel och Santa María i öster, Terciera, Fa...

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Gastronomi

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Ronda gemensam…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande histori...

Gastronomi

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla re...

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Sport

AHN

Höstupptakt Höstupptakten har varit över förväntan med fina golfbanor och stor anslutning till våra...

Golf

Onåd

Kommunen i Málaga, med borgmästare Francisco del la Torre i spetsen, Junta de Andalucía och en hel b...

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

Tema & Profiler

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och himlen öppnade sig. Det var den 14 november 1989. Den...

Tema & Profiler

Publirreportaje Vitta Nature

I dag är det mycket eftertraktat att ha en livsstil som är naturlig och fri från föroreningar och storstadsbuller. I Célere Vitta Nature hittar du en...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Barbro Sändh?

Barbro Sändh är allt annat än obekant för kustsvenskarna. Ofta träffar man henne tillsammans med maken Bengt när det hålls evenemang i Fuengirolatrakt...

Tema & Profiler

Ronnie Nordin - Från grå betongförort till grönskande handelsträdgård

Denna månad sätter jag mig ned för en pratstund med Ronnie Nordin, från Elche på Costa Blanca. Jag har följt Ronnie på sociala medier under många år o...

Tema & Profiler

Är Thomas Cook en ny Lehman Brothers?

En del bekymrar sig mer än andra. Och för vissa är det redan en gammal och ointressant nyhet. Jag ligger inte sömnlös om nätterna men ändå är det någo...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco november 2019!

Det är intressant hur många betraktar oss svenskar här i Spanien. Jag var nyligen på en sammankomst med svenskar på besök i Spanien. Flera av dem jag ...

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

Kultur

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektur och musik. Här kan man inte bara hitta en mängd ...

Kultur

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det när gruppen La Porteña Tango uppträder i Nerja med d...

Kultur

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kliver in i. I museet Alborania - Aula del Mar, som d...

Kultur

Bostadsockupanter i Málaga

Efter krisen 2008, som ju drabbade spanjorerna riktigt hårt, växte det fram en ockupantrörelse i landet, som trots en bättre ekonomi fortfarande är vi...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com