Ronnie Nordin - Från grå betongförort till grönskande handelsträdgård

Denna månad sätter jag mig ned för en pratstund med Ronnie Nordin, från Elche på Costa Blanca. Jag har följt Ronnie på sociala medier under många år och fascinerats över hans resa från en grå betongförort i Stockholm till Elche. Än mer har jag fascinerats över att han i Elche arbetar på ett trädgårdscenter och mer eller mindre fyller sina konton på sociala medier med bilder av exotiska fruktträd, palmer och planteringar som han gör, inte bara på Costa Blanca utan även bland annat här på Costa del Sol.

Det var när jag för första gången såg en röd citron på hans facebook som nyfikenheten tog över och jag ville veta mer om denna man med gröna fingrar.
 

Medelhavsväxter – hans passion


Han har kört hela vägen från Elche, dels för denna intervju men även för ett möte med presidenten för en stor nyproduktion i Mijas, som önskar att Ronnie ska leverera växterna till projektets terrasser, trädgårdar och gemensamma utrymmen. Det är första gången han möter företaget, som uppmärksammat honom genom Facebook samt sett arbeten som han gjort i Marbella.

”Det här företaget frågade om jag bara jobbar på Costa Blanca, men jag är där folk behöver mig och jag är flexibel. Det är roligt samt en ära att bli kontaktad från Costa del Sol”, förklarar Ronnie, som glatt brummar i sin skåpbil till olika möten, oavsett om det handlar om privata trädgårdar med två apelsinträd eller stora bostadsprojekt. För Ronnie är alla viktiga: ”Det jag gör är mitt liv och min passion, jag behandlar alla med samma respekt och hjälper alla på bästa sätt. I min värld är inget jobb för litet. Det är klart att de stora pengarna ligger i projekt samt leveranser till Dubai osv. men jag är inte här för pengarna. Jag är här för livskvaliteten och för att göra det som jag brinner för.”
 

Den röda tråden


Den röda tråden genom hans liv kan vara svår att se direkt, men den finns där. Han startade livet i en betongförort i Stockholm där hans dagar fylldes med jobb och fotboll.

”Jag var en typisk stockholmskille som rörde mig i Rågsved, Hagsätra och senare Farsta, gick på fotbollsmatcher och arbetade på Kavli med livsmedelsproduktion. På hobbynivå höll jag på mycket med mat. Jag började faktiskt laga mat redan när jag var sju år och så dukade jag bord, vek servetter och överraskade vänner. Sedan, alltmer som åren gick med jobbet inom livsmedelsproduktion ville jag arbeta mer kreativt med mat. På egen hand köpte jag så ett café och salladsbar som jag byggde om till en lunchrestaurang”, berättar Ronnie om sin första helomvändning i livet. Han fick många varnande fingrar men han trodde på sig själv.
 
Året var 2012 när han startade lunchrestaurangen Ronnies Kök i Skarpnäck, där han lagade mat med färska råvaror och stor passion. Och det gick bra, faktiskt så bra att han startade även en uppskattad cateringverksamhet som levererade mat till bland annat bröllop och populärt var också att han grillade vid folks trädgårdsfester m.m.
 
Och här fortsätter den röda tråden från Kavli till medelhavsväxter.

”Det var i detta som jag fick ett stort intresse för odling och växter. Jag köpte fruktträd till uteserveringen, odlade citroner, vindruvor och chili m.m. som jag använde i restaurangköket, t ex gjorde jag en fikonmarmelad av egna fikon, som jag serverade frukostgästerna. Det var ett stressigt men fantastiskt och jag fick mycket kontakt med människor, vilket jag tycker väldigt mycket om”, säger Ronnie.
 

Krukor lockade mer än kastruller


Men det var någonting annat som lockade mer.

”Så snart jag släppte kastrullerna åkte jag hem för att ta hand om mina växter hemma. Tillslut kände mina vänner inte igen mig, som förr bara brydde mig om fotboll. Och en vinterdag lyftes ögonbrynen än mer; det var när en kompis knappt kunde gå på toaletten under en fotbollskväll hemma hos mig – jag hade upptäckt att medelhavsväxterna trivdes i badrumsmiljön”, skrattar Ronnie. Här bör det nämnas att citrusväxter vid denna tid inte var så vanliga i Sverige, förutom några rangliga citrusträd hos välsorterade handelsträdgårdar. Vid denna tid startade han en facebooksida som hette ”Ronnies citrus- och medelhavsväxter”, med bilder och information om skötsel, som fick riktigt många följare.
 
Intresset för växter blev så stort att han 2014 kom till ett vägskäl, han fick för mycket att göra.

”Det var fullt tryck på restaurangen men jag ville ägna mer tid åt växter. Resultatet blev att jag sålde restaurangen och så föddes idén om att ta det som varit en hobby till en ny nivå och jag började leta efter en anläggning i Stockholm samt odlare i södra Europa”, berättar Ronnie. Då han genom sitt fotbollsintresse besökt Italien många gånger var landet var bekant för honom, så han begav sig dit, men nu, i stället för fotboll, började han besöka plantage och fick till slut god kontakt med odlare på Sicilien.
 

Första och andra steget á handelsträdgård


”Jag gjorde inköpsresor till Sicilien därifrån växterna fraktades till min handelsträdgård ’Växtimperiet’ i Åkeshov, i nordvästra Stockholm. Dock funderade jag snart på att starta i södra Sverige i stället, framförallt för klimatet men även på grund av att i Stockholm tvingades att varje dag transportera mig från södra sidan till nordvästra, vilket ju innebär långa köer. Det blev tungt. Så när jag på Blocket hittade en affärsöverlåtelse av ett tomt växthus i Bålsta tog jag tillfället!”, berättar Ronnie entusiastiskt.
 
I Bålsta gick det bra, speciellt under somrarna då restaurangerna och klubbarna inför varje sommar efterfrågade växter som Ronnie specialiserade sig på, liksom privatpersoner som ville ha en exotisk stämning kring sina pooler. Beställningarna blev så stora att Ronnie tog upp hela långtradare med palmer och andra medelhavsväxter från främst Sicilien till Sverige, någonting som han troligtvis var ensam om att göra i Sverige då.
 

Problem i Italien förde till Spanien


I februari 2016 blev det dock problem. Leverantören i Italien hade nämligen sålt slut redan när Ronnie kontaktade denne inför säsongen. Ronnie började, lite desperat, leta i hela medelhavsområdet för att uppfylla ordrarna från hans kunder. Via Google hittade han Asejar Viveros i Elche, känt för sina stora palmodlingar och som redan levererade stora palmer och andra växter till hela världen, och bara fem minuter efter att Ronnie sänt ett e-mail till Asejar Viveros en sen kväll fick han svar, och efter ett trevligt samtal och ett möte löstes Ronnies situation.
 
”I Spanien möttes jag, redan från första stund, av enorm vänlighet. José, viverons ägare, inte bara hjälpte mig att hitta det jag behövde, han visade mig även staden och omgivningarna, och på kvällen blev jag hembjuden på middag. Där möttes jag av hans pappa som stod och sjöng, och sedan, skrattande, började han prata med mig. Jag hade inte varit mycket i Spanien så jag kunde nästan ingen spanska, men jag försökte med ’Sí, sí, sí’ och med att bara vara glad. Och med översättningshjälp från José samt lite teckenspråk fungerade det. Jag kände direkt som om jag kom in i familjen”, minns Ronnie.
 

Lämnade inte Spanien


När Ronnie återvände till Bålsta var han mentalt kvar i Spanien. Han höll kontakten med José och det var när hösten 2016 närmade som han fick förfrågan om att arbeta i Elche över vintern, när den säsongsbundna verksamheten i Sverige var stängd.
 
”Jag erbjöds hus och bil om jag kom ned, så när jag slog igen efter sommaren tog jag första, bästa flyg till Alicante, och återvände inte till Sverige förrän i mitten av april. Jag bodde hos Josés pappa i dennes stora hus, och han pratade lika mycket som första gången jag träffade honom. Och vet du vad – han lärde mig så mycket. Han pekade på en myra och sa ’hormiga’, och så fortsatte det. Han var en fantastisk lärare”, berättar Ronnie med värme i rösten och fortsätter: ”Jag kom snabbt in i vardagslivet och språket tack vare det, vilket ju är oerhört viktigt om man ska vistas längre perioder i Spanien. Det öppnar nämligen så många dimensioner och spanjorerna tycker att det är fantastiskt med utlänningar som pratar, eller försöker att prata, spanska.”
 

Tredje steget á handelsträdgård


Ronnie jobbade på Josés vivero och liksom han gjort tidigare började han lägga upp bilder på facebook även därifrån, och det sa bara ”poff”, som han uttrycker det själv – efterfrågan på växter från svenskar på Costa Blanca blev jättestor, men de ville även besöka viveron. Dessutom började Ronnie få frågor om livet och vardagen i Spanien.
 

Ytterligare vägskäl


”Det var aldrig tal om någon affärsstrategi, jag uppdaterade bara facebook med allt jag gjorde i Spanien. Första två säsongerna jobbade jag till och med gratis, med förmånerna att jag hade bostad och allt som jag behövde. Jag gjorde det inte för pengarna då, och inte nu heller. Jag ville i stället prova på livet här. Efter ytterligare någon säsong i Spanien hamnade jag återigen i ett av livets vägskäl – skulle jag bo kvar i Sverige eller flytta till Spanien? Svaret blev att jag sommaren 2018 bestämde mig för att sälja bostadsrätten i Stockholm och handelsträdgården i Båstad och flyttade till Elche. Det var inget lätt beslut och det kantades av många känslor men flytten kändes rätt – jag tycker inte att vintrarna i Sverige är speciellt roliga, det är för mycket tid av våra liv som går åt under de mörka månaderna. Jag vill njuta mer.”
 

Sprida glädje


Ronnie får ofta frågan om han har någon fritid då han arbetar så mycket och hans enkla svar är: ”Det här är mitt liv! Jag ser detta som en kombination av ett ansvarsfullt arbete och livskvalitet. Jag träffar fantastiskt människor och folk blir glada när de får en fin terrass eller trädgård, och det blir jag varm i hjärtat av.”
 

Öppna armar


Det är dags att säga hej då till Ronnie för denna gång. Nu efter vårt möte förstår jag att det glada och vänliga ligger i hans natur. Jag ser också att det nog är detta som gjort, och fortfarande gör, att han lyckats med allt han åtagit sig, liksom att han oavsett var han befinner sig välkomnas med öppna armar.
 
Foto Ronnie kram: Ronnie kramar en kvinna vars bostad i Almoradi, ett av de värst drabbade områdena, totalförstörts av vattenmassorna.


Ovädret i september


Ovädret som drog in över Spanien i september i år drabbade speciellt Costa Blanca, där det upplevdes en ”Gota Fría”, ett meteorologiskt fenomen som ofta ger extremt våldsamma skyfall (upp till 300-500 l/m2 på bara några timmar), åska och stormar, men även hagel och snöfall förekommer. Elche drabbades inte hårt med däremot närliggande områden.
 
Ronnie var snabbt och samlade ihop krafter hjälp för att hjälpa drabbade, samtidigt som han dokumenterade situationen med foton och information på sociala medier. Han var även med i svensk media och berättade om översvämningarna. Viktigast var dock den hjälp till nödställda som Ronnie bidrog med, vilket tydligt visar hans personlighet – handelskraftig samtidigt som det mest betydelsefulla för honom är att alla har det bra.
 
Kort info:
Namn: Ronnie Nordin
Född: Stockholm 1975
Bor: Elche, Alicante
Gör: Trädgårdsmästare hos Asejar Viveros
Utbildning: Självlärd
Framgångsrecept: Mycket arbete och mycket engagemang
Största styrka: Vänlig, intresserad och ärlig
 
I samband med något foto på Ronnie

Med ett leende kallar Ronnie sig för ”ambassadör” för ”sitt” Elche och Alicante, samt hela Spanien. Han presenterar glatt och med mycket kunskap samt information Spanien för svenskar, och när han talar om Spanien är det med varma, positiva ord, vilket bottnar i hans egen kärlek till landet.

”Jag älskar Spanien!”, säger han upprepade gånger när vi träffas.

Senaste artiklarna från En Sueco

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och him...

Tema & Profiler

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektu...

Kultur

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett litet sam...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Rond…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande historia och de k...

Gastronomi

Måste jag deklarera även om jag hyr ut på långtid?…

Jag och min hustru äger en lägenhet som vi hyr ut, oftast kortare perioder men nu har vi fått en som...

Juridik & Finans

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla recept som m...

Gastronomi

Bostadsbloggen med Alamo

Detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN handlar om hur det går till att sälja sin bostad på Costa del Sol oc...

Bostadsnytt

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det nä...

Kultur

Nervinflammation

Jag blev en dag kontaktad av en av mina mycket goda kunder sedan många år tillbaka, som frågade om j...

Hälsa

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kli...

Kultur

Utflykter

Azorerna – de lycksaliga öarna

Azorerna ligger långt ute i Atlanten och ögruppen består av nio öar som ligger spridda i tre grupper: São Miguel och Santa María i öster, Terciera, Fa...

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Gastronomi

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Ronda gemensam…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande histori...

Gastronomi

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla re...

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Sport

AHN

Höstupptakt Höstupptakten har varit över förväntan med fina golfbanor och stor anslutning till våra...

Golf

Onåd

Kommunen i Málaga, med borgmästare Francisco del la Torre i spetsen, Junta de Andalucía och en hel b...

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

Tema & Profiler

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och himlen öppnade sig. Det var den 14 november 1989. Den...

Tema & Profiler

Publirreportaje Vitta Nature

I dag är det mycket eftertraktat att ha en livsstil som är naturlig och fri från föroreningar och storstadsbuller. I Célere Vitta Nature hittar du en...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Barbro Sändh?

Barbro Sändh är allt annat än obekant för kustsvenskarna. Ofta träffar man henne tillsammans med maken Bengt när det hålls evenemang i Fuengirolatrakt...

Tema & Profiler

Ronnie Nordin - Från grå betongförort till grönskande handelsträdgård

Denna månad sätter jag mig ned för en pratstund med Ronnie Nordin, från Elche på Costa Blanca. Jag har följt Ronnie på sociala medier under många år o...

Tema & Profiler

Är Thomas Cook en ny Lehman Brothers?

En del bekymrar sig mer än andra. Och för vissa är det redan en gammal och ointressant nyhet. Jag ligger inte sömnlös om nätterna men ändå är det någo...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco november 2019!

Det är intressant hur många betraktar oss svenskar här i Spanien. Jag var nyligen på en sammankomst med svenskar på besök i Spanien. Flera av dem jag ...

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

Kultur

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektur och musik. Här kan man inte bara hitta en mängd ...

Kultur

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det när gruppen La Porteña Tango uppträder i Nerja med d...

Kultur

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kliver in i. I museet Alborania - Aula del Mar, som d...

Kultur

Bostadsockupanter i Málaga

Efter krisen 2008, som ju drabbade spanjorerna riktigt hårt, växte det fram en ockupantrörelse i landet, som trots en bättre ekonomi fortfarande är vi...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com