Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. Staden togs upp på Unescos världsarvslista 1986, så det är alltså helt officiellt att denna stad är någonting utöver det vanliga. I den gamla stadsdelen ligger palatsen på rad. Ja, denna stad är nästan som ett enda stort monument.
 
Det finns 64 palats eller historiska hus innanför Cáceres stadsmur och alla har de en speciell historia. Det finns alltså så mycket att berätta om staden att det skulle räcka till flera tjocka böcker. Vi har åkt oss till Cáceres för att se härligheterna samt för att dyka ned i den spännande historien.
 
Första gången vi besökte Cáceres var i mitten av 1990-talet, men då blev det bara ett kort besök utan övernattning. Sedan den gången har staden stått på vår ”bucket list” och denna gång vill vi övernatta och gå på en guidad tur, för att se allt som finns att se. Vi har bestämt oss för att bo innanför murarna, på paradoren, som ligger i två av de gamla palatsen, och det blir ett mycket spännande besök, som verkligen kan rekommenderas. Att bo i stadens historiska centrum, i ett ombyggt palats, är någonting alldeles speciellt, så det bör man unna sig.
 
På paradoren får vi en karta över staden, så vi kastar oss oförtröttade ut i att utforska den. Vi börjar med att se stadens museum, som ligger på Plaza las Veletas, bara ett stenkast från paradoren. Museet ligger i det nu ombyggda palatset som den sista moriska kalifen bodde i när staden intogs av de kristna 1229. Nere under byggnaden finns fortfarande en vattenreservoar som araberna byggde, som säkrade dem dricksvatten under belägringar. Det är en mycket speciell plats med fina arabiska valv och hela botten är täckt av vatten. Jag har aldrig sett någonting liknande. Dock är det inte tillåtet att ta foton med blixt här, så det är svårt att visa någon bild från denna unika plats – den måste upplevas!
 
Det finns en alldeles speciell historia kring de kristnas erövring av Cáceres. Araberna hade haft staden sedan 700-talet, så de var väletablerade och hade återuppbyggt staden så att den var näst intill ointaglig. De kristna belägrade staden men araberna vägrade ge upp. Vid en tidpunkt hölls det ett möte mellan de bägge parterna för att se om de kunde komma överens om en lösning, och detta möte ägde rum i kalifens pallats, alltså den byggnad som museet nu ligger i. Med i den kristna delegationen fanns en ståtlig kapten, som kalifens vackra dotter (prinsessan) förälskade sig i. Förälskelsen tycktes vara ömsesidig, för snart träffades de två varje natt på en hemlig plats utanför muren. Det var nämligen så att kalifens palats hade en hemlig gång som ledde ut genom muren, så prinsessan gick genom gången för att möta kaptenen. Nämnas bör också att prinsessans hovdamer naturligtvis kände till hemligheten. Efter ett tag blev förhållandet så hett att prinsessan gav sin älskade nyckeln till den hemliga gångens dörren. Men oj, oj... det skulle hon aldrig ha gjort! Kaptenen grundlurade henne och ledde in de kristna trupperna genom den hemliga gången, in i palatset och därmed också in i staden.
 
Denna händelse ägde rum den 23 april 1229 och då detta datum är helgdagen för San Jorge (St. Göran – han med draken), så är San Jorge stadens skyddshelgon. Historien fortsätter sedan att kalifen, förståeligt nog, blev ursinnig på sin dotter och innan han gav sig in i striden förbannade han henne samt spärrade in henne tillsammans med hennes hovdamer i den gamla gången. Förbannelsen sägs ha lett till att dottern förvandlades till en höna med guldfjädrar och hovdamerna till kycklingar. Detta speciella fenomen är orsaken bakom att staden varje år, på kvällen den 23 april, släpper ut en höna och några kycklingar på stadens gator, och ett pris på 200 euro delas ut till den som lyckas fånga hönan.
I museet kan man se fynd från stadens tusenåriga historia. Ja, historien sträcker sig faktiskt tillbaka så långt som 20 000 år f.Kr. då man i stadens utkant hittat grottor med grottmålningar, vilket visar på att det bott neandertalare där. Allting är mycket intressant och då museet inte har så många föremål är det ganska lätt att överskåda.
 
Då Cáceres är ett stort monument, det finns så mycket att se, är en stadspromenad ett bra sätt att få ett fint intryck av en rik medeltidsstad med många palats. Ett av de finaste palatsen är El Palacio de los Golfines de Abajo, som var en rik adelssläkt. Vill man se palatset kan man göra det med en guidad tur som tar 50 minuter, man får se de privata gemaken, en vacker vapensal och olika historiska dokument. Palatset, som är intressant att se, ägdes förr av den tidigare marquesan, men sedan hennes död har det övergått till en fond.
 
Bredvid palatset ligger katedralen och mitt emot det biskopens palats. Precis i närheten ligger Palacio de Carvajal, som turistkontoret ligger i nu för tiden, och där kan man förövrigt kan se en modell av den medeltida staden samt besöka den vackra trädgården. Ett stenkast bort ligger La Casa de Toledo – Moctezume, och de som kan sin historia vet att Moctezuma var det aztekiska härskaren som kastades ut från sin magnifika stad Tenochtitlán (nu Mexico City) av de spanska trupperna under ledning av Hernán Cortes år 1519. För efterkommande spanska adelssläkter var det mycket prestigefyllt att vara familj med Moctezuma och en av hans efterkommande giftes vid en tidpunkt in i Toledosläkten.
 
Utöver domkyrkan finns det en fin kyrka som är tillägnad San Jorge och bredvid den ligger ett nu nedlagt kloster. Detta har nu tagits över av kommunen och används till undervisning.
 
Nu för tiden är det faktiskt så att nästan hela den gamla stadsdelen är obebodd. Visst bor det turister på hotellen som ligger innanför murarna men annars är det bara i Barrio de San Antonio, det gamla judiska kvarteret, som det bor folk, och så bor det kvar några äldre nunnor i Convento de San Pablo som ligger precis vid museet. Dessa nunnor bakar kakor som man kan köpa, om man känner för det.
 
En annan intressant historia är den om La Casa del Mono, på hörnet av gatan Calle del Mono och Cuesta de Aldana. Historien berättar att det en gång bodde en rik handelsman här tillsammans med sin hustru. Paret kunde inte få barn, hur gärna de än ville, så under en av sina resor köpte mannen en apa så att hustrun skulle få sällskap när han var bortrest. Apan kom att behandlas som en familjemedlem och blev både bortskämd och fet. En dag när mannen var ute och reste knackade en vacker man på dörren och bad om tak över huvudet för natten. Det fick han, och uppenbarligen fick han också mer, för hustrun blev gravid, till hennes och makens stora lycka – för handelsmannen anade ingenting. När barnet föddes blev apan så svartsjuk att den kastade ut det nyfödda barnet genom fönstret, och barnet dog. Sorgen blev naturligtvis stor för hustrun som nästan förlorade förståndet. Maken knöt fast apan under trappan där den sedan satt och skrek tills den dog.
 
I dag finns det små tavlor i staden som berättar om historiska händelser, och när vi kvällstid gick förbi La Casa del Mono stod det en skådespelare där med ett bylte i famnen. Hon skulle föreställa den olyckliga hustrun med spädbarnet. Hon skrek och bankade på dörren, och det hela var mycket gripande.
 
Man kan besöka en del av den gamla stadsmuren, och detta rekommenderas. Inträde kan köpas i El Torre de Bujaco, precis vid huvudingången till det historiska centret vid El Arco de la Estrella. Uppe i tornet kan man läsa en kort historia om staden och uppe på toppen kan man beundra staden och omgivningarna. Efter ett sådant besök kan man promenera lite uppe på muren. Förr kunde man naturligtvis gå hela vägen runt på muren, men nu för tiden är det mesta av muren inbyggt i privata palats.
 
Precis nedanför tornet ligger stadens centrumtorg, Plaza Mayor, och här finns massa barer och restauranger. Här sjuder det av liv, speciellt av turister, för stadens utnämnande som världskulturarv innebär att de kommer besökare från hela världen. Och det kan man förstå, för ett besök i Cáceres får man inte missa.

Senaste artiklarna från En Sueco

Åldersfläckar på näthinnan – AMD (Åldersrelaterad …

AMD är en allvarlig ögonsjukdom som sägs vara den vanligaste orsaken till nedsatt syn i västvärlden...

Hälsa

Varför utvecklar vi hormonella obalanser?

Varför utvecklar vi hormonella obalanser?   Många kvinnor lider av övervikt, hormonella oba...

Hälsa

Goldeneye permanent

I oktober är permanent makeup-temat eyeliner och punktstrecksteknik. Jag har tidigare skrivit om tec...

Hälsa

Var snäll mot dina fötter

Om du tar en titt på dina fötter – de har en naturlig kurvatur. Skor har oftast ett standardinlägg s...

Hälsa

Besviken stjärna

Den japanska landslagsspelaren och engelska mästaren Shinji Okazaki fick tillsammans med Jose Rodrig...

Sport

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i ...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 20…

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräld...

Tema & Profiler

10 tips för bättre foton

Så tar du bra foton med mobilen   De flesta använder i dag mobiltelefonen till att ta foton o...

Tema & Profiler

Bostadsbloggen

I detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN ska vi gå igenom hur du blir beskattat när du säljer din bostad oc...

Bostadsnytt

Insekter på Costa del Sol

De finns överallt och vi kan inte undvika dem. Så varför låter vi oss inte fascineras av dem? Det va...

Tema & Profiler

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Tio spanska städer som du inte får missa

Nyligen presenterade vi här på En Sueco en lista över de kändaste andalusiska städerna. I dag går vi på upptäcktsfärd i resten av landet och ger er re...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man s...

Gastronomi

Tropisk mango odlas i La Cala de Mijas

Bara några minuters körning från La Cala de Mijas hittas gården Granja Ecológica Las Penca...

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

AHN Golf - Oktober

Spanien-golf på Troxhammar golfklubb Klubben ligger i Ekerö kommun, som enbart består av öar, väste...

Golf

Besviken stjärna

Den japanska landslagsspelaren och engelska mästaren Shinji Okazaki fick tillsammans med Jose Rodrig...

Sport

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

10 tips för bättre foton

Så tar du bra foton med mobilen   De flesta använder i dag mobiltelefonen till att ta foton och under de senaste åren har mobilkamerorna blivit...

Tema & Profiler

Insekter på Costa del Sol

De finns överallt och vi kan inte undvika dem. Så varför låter vi oss inte fascineras av dem? Det varma klimatet i Andalusien skapar en stabil och god...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på?

Nu i oktober passar vi på att besöka Nueva Andalucía där vi möter Linda Serneholt för att få reda på vad hon har för sig just nu. Linda Serneholt kom ...

Tema & Profiler

Svenska Skolan i Fuengirola firar 50 år!

  2019 är en viktig milstolpe i den svenska historien på Costa del Sol, Svenska Skolan i Fuengirola firar nämligen 50 år! Jubilaren firades den ...

Tema & Profiler

Skandinavisk entreprenör visar det bästa av Málaga

Han kom med en rycksäck och några mynt I fickan. I dag har han 20 anställda och en ny rekordomsättning. Steffen Hansen är historien om företaget Solag...

Tema & Profiler

En intervju med Peter Sisseck i Ribera del Duero

Egentligen var det bara ett experiment med att göra vin på 90 år gamla vinstockar som Peter Sisseck gjorde 1995. Han hade lockats till att jobba med R...

Tema & Profiler

Kultur

Blod, Svett & Toner

Folkkära och världskända Robert Wells styr återigen stegen mot ”Den nya teatern” i Mijas den 16 november. Det gör han då han nu firar 30-årsjubileum m...

Kultur

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja att smygplanera julens festligheter och julklappa...

Kultur

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande turister, vågorna på Atlantkusten drar till sig s...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

Vädret spelar oss ett spratt Vi träder nu in i årets första höstmånad, september. Som svensk sitter det nästan i ryggmärgen att nu sörja över att som...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com