Från många olika länder, bland annat Spanien, Sverige, Norge, Finland, England, Kanada, Irland m.fl. kommer det en massa olika bakterier som tycks samlas här på kusten och sedan tävla om att smitta så många människor som möjligt. Språket för det är internationellt och atjo, host och snörvel kan höras överallt.
 
Jag fick nyligen ett samtal från Mexiko angående en som ville ha hjälp med sin vinterförkylning. Jag frågade vad dennes husapotek bjöd på och han svarade lite blygt att han bara hade några Omega-3-kapslar kvar. Jag hade det lite stressigt och sa: ”men ta några av dem då.”
Huruvida Omega-3-kapslarna hjälpte eller inte vet jag inte men jag fick efter ett tag en glad hälsning att mannen hade upptäckt att han, när han tog Omega-3-kapslarna, slapp baksmälla och kunde sköta sitt jobb dagen efter han hade druckit, vilket ju inte är fy skam…!
 

Det handlar om immunförsvaret

Vid alla vintersjukor gäller det att man stärker sitt immunförsvar, stöttar leverns arbete och ser till att äta rent och hälsosamt. Speciellt efter julens och nyårets utsvävningar och resor med flyg till både när och fjärran med hostande och nysande människor nära en själv, kör energin på sparlåga, och då är du mer mottaglig för infektioner än normalt. Ofta krävs det inte mer än en enda droppe från en infektion innan du smittas och själv får infektionen.
 

Bättre att förebygga än att läka

Institutioner och skolor är rena rama smittkällorna. Har du skolbarn eller barn i andra aktiviteter är risken stor för både magont, förkylning, halsfluss och influensa. Många snoriga näsor och sjukdagar kan ofta undvikas och som vi redan vet är det bättre att förebygga än att läka.
 
För att hjälpa barnens immunsystem på traven under vinterhalvåret kan jag rekommendera:
Biostrath, som finns både som elixir, tabletter och smakneutrala droppar.
Bio Strath, som är ett gammalt och beprövat Schweiziskt kosttillskott innehållande 61 olika vitalämnen i en lättupptaglig form. Detta är dessutom 100 procent naturlig.
C-vitaminer 300 mg i tuggtabletter från Acerola, som smakar gott, och som alla barn tycker om.
Multivitamin/mineraltabletter, som kan tuggas.
Omega-3 i flytande form med barnvänlig smak.
 

Förkylning

Är du redan förkyld är det faktiskt möjligt att lindra och förkorta förkylningen. En vanlig förkylning bottnar i ett virus. Slemhinnorna svullnar, du hostar och snörvlar och har kanske ont i halsen.
Har du otur kan en förkylning ta sig ned i de nedre luftvägarna och irritera slemhinnorna. Du rosslar och piper när du andas och du får feber, eventuellt med smärtsam hosta. Detta kan vara symptom på bronkit, och har du dessa symptom bör du uppsöka läkare för att utesluta en eventuell lunginflammation, som måste behandlas med antibiotika.
Lunginflammation uppstår ofta som en komplikation till en förkylning. Det kan vara en banal förkylning som långsamt övergår till en lunginflammation.
 

Små barn

Små barn får ofta hög feber. Då ska du naturligtvis följa utvecklingen noga och se till att barnet dricker mycket och kissar. Är du osäker kring barnets hälsotillstånd ska du uppsöka läkare.
 

Hjälp till självhjälp

Det kan med fördel plockas och blandas av de olika förslagen som nämns under förkylning, halsfluss och influensa.
Echinacea är ett naturmedel från växten Röd Solhatt, som stimulerar de vita blodkropparna och stärker kroppens immunsystem. Används till behandling, i förebyggande syfte samt lindring av förkylningsvirus. Finns som droppar, tabletter, spray och som elixir, i vilken echinea är blandat med fläder och njuts som en varm dryck för att lindra smärta i luftvägar med hosta.
Själv tycker jag mycket om Kan Jang. Det finns alltid i mitt egna husapotek och tas med överallt när jag reser. Kan Jang består av Ryssrot och andrograhis paniculate. Medlet är väldokumenterat mot förkylning och många andra infektioner och har även visat sig ha bra effekt vid influensa.
Själv tar jag Kan Jang redan vid första tecken på influensa, förkylning, halsfluss m.m. Jag känner att om jag tar medlet tidigt nog så kan jag ofta undvika att infektionen bryter ut.
Är du snuvig kan det ofta hjälpa med att smörja mentolsalva under näsan och på bröstet. Mentoldoften tränger in genom näsborrarna och gör att det blir lättare att andas.
Det kan också vara en bra idé att sova med huvudet högt.
 

Halsfluss

Halsfluss kommer ofta med en förkylning. Du bör vara uppmärksam på om halsflussen orsakas av bakterier, som i regel är en streptokockinfektion. Halsmandlarna blir då röda och svullna med vit beläggning. En streptokockinfektion kan fastställas genom att en läkare tar en odling från halsen och på så sett kan se om det är en bakteriell infektion, som bör behandlas med antibiotika. Behandlas inte detta kan man senare i livet drabbas av sjukdom som bland annat hjärtklappning och gikt.
 

Kost

Har du halsfluss bör du se till att dricka mycket vatten men även gärna mycket flädersaft, eller skäm bort dig själv med en härligt varm flädersoppa. Det ger omedelbar linding mot en ömmande hals.
Gurgla eventuellt med saltvatten. Ta ½ tesked havssalt till en kanna ljummet vatten.
Under perioder med infektion är det bra att undvika mjölkprodukter då dessa verkar slembildande.
Undvik produkter med socker. Socker försvagar nämligen immunsystemet.
 
Börja morgonen med en sugtablett med pepparmynta samt råmjöl från ko. Det lindrar irritation i halsen.
Oljor med eukalyptus eller mintolja verkar bakteriedödande och lindrar både täppta näsor och ömma halsar.
 

Kosttillskott

Se till att ta extra C-vitamin. Under det akuta förloppet ta 1000 mg 6 x dagligen. Börjar du med det tillräckligt tidigt kan det möjligtvis bidra till att förebygga själva utbrottet.
En stark multivitamin/mineralprodukt tas dagligen. Välj eventuellt Longo Vital, som med dess speciella sammansättning är bra för immunsystemet. Ta gärna dubbel dos i den akuta fasen. Du kan stärka ditt immunförsvar ytterligare genom att ta Astragalus. Det är en väst som stärker ditt immunsystem och som är bra för både hjärta och kretslopp. Det hjälper även vid trötthet och utmattning.
Kom ihåg ditt dagliga tillskott av D-vitaminer. Är du tveksam kring om du har D-vitaminbrist kan du mäta det på ett laboratorium.
Komplettera gärna med lite extra selen, vilket är en viktig antioxidant.
 

Hosta

Jag har dessvärre upplevt att efter en förkylning följer alltid hosta som orsakar enorm trötthet och kan många gånger störa nattsömnen. Då jag för många år sedan var gravid och väntade min andra son hade jag en förkylning med en förfärlig hosta. Jag låg på sjukhuset och var rädd att mista barnen. Jag tiggde och bad om kodeindroppar, som jag då visste var det enda som skulle hjälpa mot hostan. Personalen trodde att jag tog droger. Men tillslut gav de sig och jag fick mina önskade kodeindroppar och sov gott, samt behöll mitt tredje barn, som nu administrerar Annis Vitalshop.
Senare i livet har jag lärt mig att ta hand om hosta. Jag plockar citroner från trädgården och blandar saften med ett par teskedar honung i ett glas varm vatten. Det ger ögonblicklig lindring och kan tas efter behov.
Jag älskar alla sorters honung. När jag tar honung mot hosta och förkylning lyxar jag till det och använder Manukahonung. Detta är en medicinsk honung som görs av bin som lever av blommorna från Manukabusken, som växer i Nya Zeeland. Denna honung har en antibakteriell effekt och smakar mycket gott.
Nu för tiden finns det även naturlig hostmedicin i sprayform.
Medel med lakritsrot och propolis kan också hjälpa mot många olika sorters hosta.
Influ Zink är sugtabletter som lindrar hosta, som innehåller zink och selen.
En bit mörk choklad är bra att lindra hostan med, och så piggnar man till lite också.
 

Influensa

Är också en luftvägssjukdom som orsakas av virus. Normalt får du ont i hela kroppen samtidigt som febern stiger, och du får även huvudvärk. Ofta förekommer influensa i epidemier, då många människor smittas samtidigt. Influensa varar som regel en vecka. Du bör behandla influensa med respekt då det annars många gånger kan bli följdsjukdomar som t ex öroninflammation, som oftast drabbar barnen, bihåleinflammation, lunginflammation m.m.
 
Influensa sprid genom luften och smittar via näsa, hals eller lungorna, eller genom händer ifall de är kontaminerade med virus från hosta eller nysningar. Man kan smitta från dagen innan ens egen influensa bryter ut tills en dag efter att febern har gått ned.
Influensa kan vara allvarligt för äldre och svaga människor, så har du influensa, håll dig borta från dem.
 

Kosten

Ät mängder med grönt. Min mamma sa alltid att där det växte grönkål i trädgården behövde inte husläkare göra besök för att bota vintersjukdomar.
Ät kycklingsoppa. Bortsett från att det smakar gott och att den varma soppan gör gott för en öm hals motverkar kycklingsoppa även inflammation och bildandet av slem.
Drick gärna te med ingefära och/eller kamomill.
Många förespråkar kolloidalt silvervatten som hävdas kunna döda influensa och förkylning.
Att äta vitlök sägs också ha en förebyggande effekt på både virus och bakterier.
 

Små tips

Se till att sova ordentligt.
Undvik stress.
Håll fötterna varma.
Glöm ditt motionsprogram under infektionsförloppet.
Njut av livet och krydda det med en massa skratt och glädje.
Av Anni Dahms, Sjuk-& Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikskedjan Annis Vitalshop.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.