Veras Veranda: Morfars honungskaka
Det är november. En årstid som jag älskar då det nu passar riktigt bra att stå i köket och baka eller laga mat, och sedan bjuda in familj och vänner till en mysig fika eller middag.

Jag tycker att det är så trevligt att passa på att träffas i lugn och ro innan december, då det ändå är så mycket annat med advent, julmiddagar och förberedelser som ska göras.
 
Detta är en kaka som lockar fram många goda barndomsminnen hos mig, om just denna årstid.
 
Normalt tar en honingskala flera månader att göra men detta recept kan bakas på en dag – och man behöver alltså inte vänta på att sätta tänderna i denna härliga kaka. Personligen tycker jag bäst om den när den är kall, och så kan man gärna bre lite smör på sin bit.
 

Ingredienser

400 g ljus honung
3 ägg
250 g brunt farinsocker
750 g mjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk malen nejlika
2 tsk malen kryddpeppar
2 tsk malen ingefära
5 dl filmjölk
evt. 100 g skållade mandlar
* Alla ingredienser i receptet går att köpa i spanska matbutiker.
 

Tillagning

Värm ugnen till 165 °C . Vispa ägg och farinsocker luftigt. Rör sedan ihop de torra ingredienserna och tillsätt i smeten samt tillsätt också honungen.
Se till att smeten är jämn och klumpfri. Tycker du om att ha lite att tugga på i din kaka kan du tillsätta mandeln – detta ser även fint ut när du skär upp den färdiga kakan.
Häll över smeten i en ugnsfast plåt klädd med bakplåtspapper eller smord med smör. Plåten ska vara stor, gärna ca 30×40 cm, annars blir kakan för hög.
Grädda kakan i ca 55 minuter – testa med sticka så att stickan är torr. De första 30 minuterna av gräddningstiden får ugnsluckan inte öppnas då kakan då riskerar att sjunka ihop. Håll dock ett öka på kakan när den gräddas, för olika ugnar kan vara mycket olika och det kan hända att kakan behöver täckas med aluminiumfolie de sista 20 minuterna.
När kakan är färdig, ta ut den ur ugnen och låt den svalna. Servera den sedan, med smör om det faller dig i smaken, till en härlig kopp kaffe eller te.
 
Honungskakan kan hålla sig i flera dagar och den är även god om man skär den i skivor, rostar den och serverar med smör samt aprikosmarmelad.

Låt mig presentera mig

Mitt namn är Natalina och jag har en blogg som heter Veras Veranda, där jag skriver under namnet Vera.
I samarbete med andra och under pseudonym har jag skrivit en del kokböcker och jag har alltid haft både det söta och salta i köket som ett stort intresse. En av mitt livs njutningar är att uppleva nya matkulturer och jag går ofta ut för inspiration. Och detta kan ses på min blogg, där det kommer att delas många olika recept samt skrivas om restauranger som jag besöker när jag reser både i och utanför Spanien. På min blogg kan det också finnas recept på LCHF-mat och bröd samt allt möjligt annat.
Hoppas att du njuter av mina recept och jag ser fram emot att kunna sprida goda smakupplevelser samt glädje här i En Sueco genom mina recept.
Hitta detta recept och många fler på Veras Verandas matblogg online:
www.verasveranda.com

Av Natalina Atlanta Bramsted

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.