Efter min sjukdom med hjärtbesvär, vatten i lungorna och högt blodtryck har jag beslutat mig för att medvetet söka glädjen, då jag vet, genom att ha läst olika sorters litteratur, att kroppen och immunförsvaret arbetar bäst hos den som har lätt till skratt och som är glad. Skratt och glädje är viktiga redskap till att återvinna sina krafter. Som terapi har jag därför bjudit in skrattet i mitt liv igen. Skratt utlöser lyckohormoner.
 
Jag har alltid ställt höga krav på mig själv om att vara på topp, jag har haft så många önskningar och strävat efter så mycket.
Ny har jag blivit mer medveten om att låta bli att göra mitt hjärtas innersta önskningar till en hjärtsjukdom. Det är någonting som jag verkligen arbetar på att nedprioritera. Jag arbetar i stället på att låta bli att ta allt, både mig själv och andra, på allt för stort allvar och att i stället se alla de härliga och ljusa sidor som finns i min vardag. Det är viktigt för mig att ha ett lyckligt hjärta som också inte är fyllt av rädsla. Jag vill göra det till en vana att vara i balans.
I bogen ”Anatomy of an Illness” skriver Norman Cousin om sin kamp mot sjukdomen Morbus Bechterew. Det är en sjukdom som gör at ryggradens kotor växer ihop. Han vägrade ge upp. Kort sagt blev han frisk tack vare att skratta mycket varje dag och massa humor i kombination med C-vitamin och en förändrad, mindre hektisk livsstil.
En förändring till gladare livsstil sker inte av sig själv. Om du bestämmer dig för mer glädje i livet krävs det att du fattar ett beslut med träning samt att du gör en insats, för precis som för idrottare så förloras kapaciteten utan träning.
 
Jag säger nu inte att vi ska vara positiva, glada dörrmattor. Enligt mig är det alltför ytligt. Vi ska ha våra åsikter, ge uttryck för dem samtidigt som vi är snälla och vänliga mot andra. Du kan inte vara glad hela tiden. I livet uppstår det både kritik, besvikelser, sorg och negativitet. Det ska genomlevas, men sedan ska det upp på hästen och glädjen ska hittas igen.
När du bestämmer dig för att vara glad så börja långsamt, och låt bli att klandra dig själv om du blir sur eller arg. Börja t ex med glädjen när du kör bil och öva dig med balans, tolerans och övertygelse på att manövrera dig genom stressfaktorerna i rusningstid.
 
När du kastar dig ut i projektet ”glädje” i vardagen bör du vara medveten om din dagliga bas.
Det finns fyra viktiga element som underlättar din väg till daglig glädje, nämligen: sömn, mat, kosttillskott och motion. Dessutom behöver du använda din kreativitet och nyfikenhet. Sök efter saker som får dig att le. Le gärna flera gånger om dagen och se till att göra någonting som du tycker om, varje dag.
Utöver det finns det också många nya upplevelser som ger glädje som t ex spel, dans, sång och musik. Dessa är saker som påverkar vår hjärna. Självklart kommer du att göra en massa fel i ditt nya projekt, men skratta åt det och kliv sedan på det igen. Övning ger färdighet.
Det finns ett ordspråk som säger ”Le mot världen och världen ler mot dig”. När jag ler mot folk får jag ofta ett leende tillbaka.
Det finns en östlig meditation som jag har mycket glädje av. Den innebär att jag ler när jag är själv, och själva ansiktsuttrycket är tillräckligt för att jag ska känna mer lugn och mindre stress.

Kosten

I alla mina artiklar nämner jag vikten av att äta mat av hög kvalitet och även här, när det gäller glädje, betonar jag att en hälsosam och näringsrik kost är av yttersta vikt. Och samtidigt som du äter bra mat bör du vara uppmärksam på att tugga maten ordentligt samt att äta i lugn och ro. Allt för många slukar maten utan att tänka på den, och därmed slukar de även sina liv, utan att tänka på det.
 
Först och främst bör det vita mjölet och det vita sockret uteslutas ur all din kost. Speciellt farlig är blandningen av fett och socker. Så när gottsuget gör sig påmint är det bra att välja t ex lite dadlar, fikon, druvor, apelsiner, honung och även en banan är bra, bananer innehåller bland annat en mängd bra B-vitaminer. Ät gärna banan i kombination med lite nötter, mandlar och frön. Alla nötter är nyttiga men särskilt valnötter är rika på omega 3. Cashewnötter är särskilt rika på zink, som är bra om du har ångest. Frukter bidrar till välmående, så kom ihåg att inkluderar frukt och bär i din dagliga kost.
Njut också gärna av en bit mörk choklad, som är fylld med antioxidanter och andra humörlyftande ämnen.
Som spannmål räknas bland annat brunt ris, korn, havre, bovete och quinoa. Gör gärna din egen, ekologiska havregrynsgröt. Havregryn är känt för att ha en lugnande effekt och göra en glad.
Dra ned på din alkoholförbrukning. Det belastar din lever och skapar obalans i ditt blodsocker. Vill du dricka alkohol så se till att bara dricka mycket små mängder och i samband med mat, som innehåller fett och olja. Det hämmar alkoholupptaget. Och drick vatten till.
Undvik energidrycker, cola och andra kolsyrade drycker, även sådana som innehåller kemiska sötningsmedel.
Dricker du kaffe så se till att det är av bra kvalitet och njut det i begränsad mängd. Var försiktig med att dricka kaffe sent om dagen. Det stör lätt nattsömnen. Använd gärna lite grädde i kaffet, det hämmar nämligen en allt för stark effekt av koffeinet.
Drick gärna grönt te och andra örtteer i stället för kaffe.
Som ersättning för komjölk finns det en mängd andra former av välsmakande mjölkersättning av t ex soja, ris eller mandel, som eventuellt kan blandas med nötter eller kokos.
Se till att få i dig mycket gröna grönsaker, gärna som grönsaksjuice. Få gärna i dig mycket spenat, som innehåller en mängd bra ämnen som hjälper till att höja ditt humör, t ex magnesium.
Kom ihåg baljfrukter. Ett gäng kikärtspannkakor är ren mumma för en glad hjärna.
Ekologiska ägg med omega 3 i rått eller lätt kokt tillstånd innehåller lecitin, vilket också hjälper din hjärna.
Låt fisk och fågel ingå i din kost. Köp vildlax om det är möjligt och låt fågeln vara ekologisk.
Lamm och nötkött tycker jag själv mycket om men jag är noga med att det är kött från frigående djur. Jag undviker rökta och saltade produkter då jag inte känner smaken av de bra råvarorna.
Jag har läst att det finns olika undersökningar som visar att vegetarianer och veganer lättare drabbas av depression jämfört med köttätare. Jag är full av beundran för dessa människor som väljer denna koststil. Samtidigt är jag medveten om att jag inte klarar av den. I gengäld är jag mycket noga med att bara äta kött från djur som har haft ett bra liv.
Välj bra oljor till din mat. Personligen tycker jag bäst om olivolja men njuter av linfröolja till mina grönsaker och sallader. Kokosolja och smör är också bra.

Kosttillskott

För en glad vardag kan rätt kosttillskott vara betydande. Kom ihåg att ta dem regelbundet.
Se till att ta en högdoserad multi-vitamin/mineralprodukt.
Ta också en bra omega 3-produkt.
C-vitaminer är för mig en av de viktigaste vitaminerna, bland annat för binjurebarkhormonerna och binjurens steroidhormoner samt immunsystemet. Bioflavonoider hör till C-vitaminkomplexet. Därför är det viktigt att ta ett C-vitamintillskott som innehåller Bioflavonoider, för att upptaget ska bli optimalt.
Tillskott av E-vitaminer med blandade tokoferol sänker åldrandeprocessen och ger näring till hela kroppen.
B-komplex stöttar vårt immunsystem m.m. och påverkar vårt serotonin (lyckohormon).
Lecitin är ett fettämne som finns i alla celler. Lecitin ger ökat mentalt välbefinnande och verkar lugnande.
Q10 ingår i mitokondriernas membran. Mitokondrierna är cellerna kraftverk och medverkar till att ge dig energi. PQQ skapar nya mitokondrier. PQQ:s riktiga namn är pyrroloquinoline quinone. Det finns i bland annat olika födoämnen och bröstmjölk. I ett dubbelblint försök som sträckte sig över tolv veckor visades tillskott av PQQ bland annat minskad trötthet och nervositet, sänkt förhöjt kolesterol, förbättrad sömnkvalitet och så förbättrades den allmänna vitaliteten.

Tips

Sömnbrist är en av glädjens värsta fiender. Att få tillräckligt med bra sömn är en viktig del i att ha ett bra, glatt och harmoniskt liv. De flesta människor mår bra av att sova åtta timmar om dygnet. Undvik kemisk sömnmedicin. Drick i stället kamomillte eller få i dig andra lugnande örter eller örtteer, om du har problem med sömnen. Gör det till en vana att gå och lägga dig innan kl. 22.
 
Se också till att motionera minst 30 minuter om dagen. Ta en promenad i naturen under vilken du får ordentligt med ljus. Kom ihåg att lek, dansk och att älska också är motion.
Kom också ihåg tacksamheten. Var tacksam för alla de små saker som du ofta tar för givet.
Av Anni Dahms, Sjuk- & Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikskedjan Annis Vitalshop.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.