Solen både ger liv och dödar. Men en sak är säker; utan sol skulle det inte finnas något liv. Vi har just gått in i den första riktiga sommarmånaden, då många har semester under vilken de njuter av sol och hav.

 
Just i detta ögonblick sitter jag på mitt kontor och tittar ut genom fönstret på en klarblå himmel. Jag beundrar den kanske lite mer än vad jag normalt gör efter att jag läst en artikel som handlar om att det på många platser på vår jord, av olika anledningar, aldrig längre ses en riktigt klarblå himmel. Det kanske finns fler orsaker än vi anar till varför vi bör njuta av sommaren och värmen.
 
Överallt pratas det om global uppvärmning samt om hur det kan förhindras – så långt det är möjligt. Men några modiga forskare förnekar den globala uppvärmningen och varnar i stället om en kommande miniistid. En ny artikel av dr. Sircus, från www.coldclimatechange.com, heter Climate Intelligence och med ny fakta beskriver denna hur många platser det blivit kallare på. Artikeln är daterad så sent som 1 maj och framåt. Flera forskare från olika länder nämner sannolikheten för att en kallare tid närmar sig. T ex varnar meteorologen Paul Dorian om att en våldsam minskning av solens aktivitet visar att en ny istid är på väg, en uppfattning som delas av bland andra professor Valentina Zharkov från Northumbria University. Solen har inte varit så stilla som den är i dag på mer än 100 år.
 
Nåväl, det är inte lätt att uttala sig om framtiden. Just nu skiner solen från en molnfri himmel som visar att vi bör förbereda oss på sommaren genom att ta extra väl hand om vår kropp och hud.
 
Olika människor behöver ta hand om sin hud på olika sätt i solen om sommaren. Rödhåriga och mycket bleka personer har svårt att klara av för mycket direkt sol. Samma gäller för personer med vitiligo – personer med vita fläckar i huden för att de saknar bruna hudceller på delar av kroppen.
 
Jag har en god vän som har vitiligo och vi har just talat om hur han på bästa möjliga sätt kan njuta av sommaren.
 

Vitiligo

Min vän har ett jobb i vilket han vistas mycket inomhus och jag föreslog att han skulle låta mäta sin D- vitaminnivå, då personer med vitiligo ofta har D-vitaminbrist.
Det finns två sjukdomar som jag alltid tänker på när jag ser en person med vitiligo och dessa är eventuella sköldkörtelproblem eller någonting med njurarna. Men så behöver de bestämt inte bli.
Min vän menade att vitiligon han har eventuellt kan bero på att han som ung tonåring utsatte sig för starkt solljus och att han i samband med det fick brännskador. Vitiligo i sig är ofarligt men de vita fläckarna i huden är som regel mycket känsliga och beroende hur mycket av huden fläckarna täcker ska man vara mycket uppmärksam på att skydda huden och skona den från solen. Det finns bra solskydd som kan vara till god hjälp. Många människor med sjukdomen använder både solskydd och en bra body lotion och olika solskydd med Aloe Vera. Aloe Vera har en läkande effekt och ökar hudens elasticitet.
 

Solens strålar

Jag är mycket avundsjuk på alla som nu under sommarmånaden går runt med en fin, gyllene hud. Det är väldigt fint. Men det är viktigt att använda solskyddsprodukter av bra kvalitet för att skydda huden så mycket som möjligt, för solbränd hud kan vara symptom på hudskador. Det handlar om att både förebygga solskador och vårda huden innan och efter att du utsätter dig för solens strålar. Det bör ske både invändigt och utvändigt. Det är mycket viktigt, och nödvändigt, med bra hudvård även för att förebygga fina linjer och rynkor som uppkommer av överdrivet solande.

Kosttillskott som är bra att ta för huden samt för att förebygga brännskador

• Själv tar jag Imedeen Tan Optimizer, som är en produkt som förbereder huden för solen. Produkten innehåller både antioxidanter och olika karotenoider. Jag har märkt att när jag tar detta kosttillskott så lyckas jag få en liten aning färg, så jag inte är så blek som jag brukar vara. Det finns andra kosttillskott i butikerna som också förbereder huden för solen.
• Betakaroten är förstadiet till A-vitaminer, som är bra för huden och ett utmärkt sätt att hjälpa kroppen mot solens starka strålar. Betakaroten finns även i många grönsaker och frukter, främst i gröna, gula och röda, t ex i vattenmelon, morötter, röd grapefrukt och broccoli.
• C-vitamin 1-2 gram dagligen.
• Kisel, ett viktigt mineral som stärker pigmentering av hud och hår.
• Zink/koppar balansen är viktigt för vårt välbefinnande.
• Se till att få tillräckligt med essentiella fettsyror, använd de omättade fettsyrorna t ex linfröolja eller liknande i dina smoothies eller i salladen.
• Lykopen är ett rött färgämne som tillhör kortonoidgruppen.
 
När jag gärna vill ha lite färg fuskar jag och använder brun-utan-sol. Det finns många riktigt bra kvalitets-brun-utan-sol-produkter som är lätta att använda och som ger huden en alldeles naturlig färg. Börjar du använda brun-utan-sol bör du vara uppmärksam på att även använda en bra skrubbkräm ett par gånger i veckan.

Solning

D-vitamin kallas även solskensvitamin. När du solar bildar kroppen D3 i huden från solljuset. D-vitamin är nödvändigt för upptaget av kalk och för skelettuppbyggning. Dessutom stärker det immunsystemet och bidrar till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, samt medverkar till att hämma cancer.
 
Var försiktig med att använda en alldeles för hög solskyddsfaktor. Solkrämer med faktor medverkar till att minska bildandet av D-vitamin i kroppen upp till 90 procent.
 
Du kan eventuellt njuta av solen 30 minuter om dagen utan faktor mellan kl. 11-15. Då är UVB-strålarna starkast. Det är UVB-strålarna som hjälper dig att skapa mest D-vitaminer i kroppen samt också öka den bruna effekten. Under dessa 30 minuter skulle jag föreslå att du rör dig och kanske täcker huvud, näsa och öron samt eventuellt axlar och nacke. Solen är stark här i Spanien, så är du blond eller rödhårig som jag är det viktigt att undvika att man bränner sig. Du kan eventuellt nöja dig med att sola utan solskyddsfaktor bara varannan dag. Om du solar utanför dessa angivna timmar får du mer UVA, vilket kan medverka till hudcancer.
 
Övrig tid som du önskar vistas i solen rekommenderar jag dig att använda en solkräm med den faktor som känns bra för dig. Det är viktigt att du använder skyddande solkrämer av så ren och hög kvalitet som möjligt. När du sedan är färdig med att njuta av solen bör du använda en bra after sun, gärna med Aloe Vera. Du kan också använda en after sun med kokosolja. Kokosolja känns härligt svalkande.

Soleksem

Har du fått soleksem kan det hjälpa med att använda en bra kräm med Aloe Vera. Gällande kosttillskott rekommenderas tabletter med betakaroten, fleromättade oljor samt kalk och magnesium.
 

Bränt dig?

Har olyckan varit framme och du bränt dig i solen kommer här några goda råd:
• Har du fått för mycket sol och mår illa eller är huden täckt av smärtsamma och kliande blåsor kan det vara nödvändigt att söka läkare.
• Det som du själv eventuellt kan göra är att ta ett svalkande bad med lavendel- och kamomillolja, eventuellt även med ringblomma.
• Ta även gärna några extra C-vitaminer.
• Har du bränt dig allvarligt så ta gärna E-vitamin samt eventuellt betakaroten och flera kapslar av dina fleromättade oljor. Eventuellt också linfröolja.
• Efter ett svalkande bad är det bra att använda en bra after sun med Aloe Vera.
 

Håret

Håret blir lätt både torrt och blekt i solen. Det är viktigt att du även tänker på bra kosttillskott med speciell hänsyn till håret.
En viktig vitamin till håret är Biotin, som också kallas skönhetsvitaminet, då det är känt för att ge fylligt och glansigt hår samt starka naglar. Har du inte tillräckligt med Biotin i kroppen kan huden fjälla och du kan lida av håravfall. För att få biotin genom kosten är det bra att äta sojabönor, lever, nötter samt alger och så finns det även i många grönsaker, bär och frukter samt i ost och mjölkprodukter.
Det finns även schampo och balsam till håret som innehåller biotin. Återigen, se till att använda rena produkter av hög kvalitet.
Selen bidrar också till ett friskt och glansigt hår. Dagsdos 100 mcg. Det är en stark antioxidant som många människor saknar för att det på många platser helt enkelt inte finns tillräckligt med selen i jorden.
 

Ögonen

Ögonen kan lida av för mycket sol. Se till att använda bra solglasögon och använd dem också gärna när du sitter i skuggan. Solens strålar reflekteras kraftigt i både havet och poolen. Får du kliande och irriterande ögonen finns det ögondroppar som lindrar som t ex Coliter, som innehåller kamomillblomma och Whitch Hazel (trollhassel) blommor i sterilt vatten.
Använder du kontaktlinser bör du ta ut dem tills irritationen läkt.
Märker du inte bättring snabbt ska du naturligtvis uppsöka läkare.
 
Trevlig sommar!
Av Anni Dahms, Sjuk- & Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikskedjan Annis Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.