För många kustsvenskar har Gösta Lewins konstutställningar blivit nästan lika mycket av en tradition som svenska högtider. 43 år i rad har han ställt ut sin konst på Costa del Sol och framför allt i Nueva Andalucía där han bott i 34 år.

"1966 köpte jag en lägenhet helt osedd i Nueva Andalucía och jag hade inte ens varit på kusten. Det blev starten på mitt nya liv och jag började måla på allvar, även om jag målat sedan barnsben," säger Gösta Lewin som i år fyller 90 år.
Och det är konsten vi förknippar med honom. Men hur många vet att Gösta Lewin har regisserat och klippt filmer och skrivit manus och böcker?
Innan han flyttade till Costa del Sol arbetade han under 50- och 60-talet inom filmbranschen, hade ett eget produktionsbolag och samarbetade under flera år med Svenska Filminstitutet.
"Under en period arbetade jag ihop med Ingmar Bergman och var med och klippte filmen `Sommaren med Monica`. Jag har gjort olika typer av filmer som industrifilmer, dokumentärer och skrivit manus och regisserat flera långfilmer."
Det var en hektisk period i hans liv som inte lämnade plats eller tid över för hans konstnärskap.
"Jag kom till ett avgörande i mitt liv och bestämde mig för att flytta till Spanien."

74 bilresor mellan Sverige och Spanien
Gösta har under nästan alla år han bott i Spanien tillbringat somrarna i Sverige då han tycker den spanska sommaren är för varm och han får ingenting gjort.
"74 gånger har jag kört mellan min ateljé i Östhammar och Costa del Sol och faktiskt helt prickfritt. Men numera tar jag flyget."
I år är det 44 år sedan han flyttade till Costa del Sol och mycket har förändrats under årens lopp.
"När jag kom hit var vi fyra svenskar som bodde i Nueva Andalucía. Idag är det svårt att föreställa sig hur det var här då. Vägarna var grusiga och gropiga och det fanns väldigt få bilar, men däremot många åsnor. Men det är också själva sättet att leva som förändrats. Tidigare var det på playan man träffades och hade sitt sociala liv."
En av de första midsommarfesterna på Costa del Sol skulle man fira på playan.
"Det var en av dåtidens researrangörer som bjöd på en riktig svensk midsommarfest."
Gösta skrattar gott åt minnet innan han fortsätter:
"Det är nog det kortaste midsommarfirande jag varit med om. Vid sjutiden på kvällen träffades vi på playan, och gick hem redan vid tio. Det var ju kolmörkt! Och inte alls någon ljus midsommarnatt. Researrangören tänkte svenskt men glömde bort att vi var i Spanien."

Puerto Banús - en grusig strand
Gösta Lewin har sålt över 1 000 tavlor och flera av dem är målade på stranden där Puerto Banús idag ligger.
"Då var det en grusig strand med några få fiskebåtar och det fanns inte mycket kultur här överhuvudtaget. Vid ett tillfälle fick jag tag på Jose Banús (grundaren till Puerto Banús) och beklagade mig att allt bara var barer. Det resulterade i att han erbjöd mig att ha en konstutställning, och det var väl en av de första på kusten. Att man inte hade någon erfarenhet av konstutställningar fick jag verkligen känna av för lokalen som jag skulle ställa ut i hade någon slags vinröd tapet med inslag av guld. Min första tanke var att måla om, men det gick inte. Så tyvärr kunde jag inte hänga mina tavlor på de väggarna."
På 60-talet fanns det inget postkontor i Nueva Andalucía men när ett kontor väl öppnade var det strikta regler som gällde, i varje fall till att börja med.
"Jag blev hejdad på gatan av en annan utlänning som var mer är frustrerad och bad om hjälp. Han hade precis varit på posten för att hämta sina första brev, men blev inte insläppt. Postmästaren släppte inte in någon i sina lokaler som var klädd i shorts. Man skulle vara ordentligt klädd och med det menades långbyxor och skjorta."

Den första strejken
I mitten på 70-talet fanns det en bar med stor uteservering där Gösta brukade passera på kvällsrundan med hunden och ta sig en liten copita. På baren pratade man mycket om vad som skulle hända när demokratin infördes. Men alla var överens om en sak, man skulle strejka.
"Det var mycket prat om den här strejken, den allra första. Man skulle visa sitt missnöje och kräva högre lön. Den första måndagen efter det att demokratin införts strejkade man på baren. Jag gick dit på måndagskvällen och då var det stor familjefest och fiesta. Stämningen var hög och alla bjöds på vin, man strejkade ju. Nästa dag gick jag dit igen och då arbetade man som vanligt. Men strejken då? Jo, man hade ju strejkat men fler festdagar hade man inte råd med."

En trilogi i två delar
Det finns en trilogi, fast bara i två delar, som är skriven av något så ovanligt som en katt. Det är Göstas katt Uffe som står bakom Solkatt och Lyx(s)katt. Den tredje som inte blev skriven hade namnet Demok(r)ati.
"Den första boken handlar om Nueva Andalucía och de första turisterna som kom hit. Den kom ut 1970. Sedan ändrades det enkla livet till en lyxigare och dyrare tillvaro med en ny typ av besökare. Och 1975 blev det Lyx(s)katt. Den tredje var tänkt att handla om demokratin och vad som hände därefter."
Men på den tiden var det inte så lätt att ge ut och trycka en bok i Andalusien och inte blev det enklare av att boken var skriven på svenska. På den första bokens framsida står det "En bonk au en katt om Nueva Andalucía".
"Så är det när man har en katt som inte kan stava," säger Gösta och skrattar när han visar boken. "Men vi fick kämpa med stavningen. Jag kunde få ett korrektur med 22 fel som jag rättade upp och sedan kom det i retur med 28 fel. Och så kunde vi hålla på. Men jag har i varje fall skrivet en "Bonk", vilken få andra har gjort."

Costa del Sol idag
"Det är lite Farsta över Costa del Sol idag, om man ska hårddra det. Vad jag menar är att det genuina, det sydländska, inte finns kvar. För att uppleva Spanien måste man resa i inlandet, men hur många gör det? Jag tycker synd om dem som kommer till kusten idag och tror att resten av landet ser ut så här."
I många av sina tavlor har Gösta fångat det andalusiska och spanska och även skrivit en hel del texter där han uttrycker sina upplevelser. Under 44 år hinner man uppleva mycket och hans konst är som en kavalkad över Andalusien.
"Säger jag glödfat är det få som vet vad jag menar. Det är inte många idag som har sett hur kvinnorna i de trånga gränderna stå och elda i sina små kärl för att få kolen att glöda. Sedan tog man glödfatet och satte det under matbordet i en särskild ställning och så drog man ner den tjocka bordsduken som räckte ner till golvet. För att värma sig satt man vid bordet och njöt av kolens värme. Den tjocka duken la man i knät, ungefär som en filt, och var det riktigt kallt körde man händerna under bordet för att värma dem. Det var den tidens värmeelement".
Idag bor Gösta och hans fru Soili, som också är konstnär, i Estepona. Även om Gösta målar mindre i dag ser vi framemot hans nästa konstutställning.


"På baren pratade man mycket om vad som skulle hända när demokratin infördes. Men alla var överens om en sak, man skulle strejka."

"Postmästaren släppte inte in någon i sina lokaler som var klädd i shorts. Man skulle vara ordentligt klädd och med det menades långbyxor och skjorta."


 

BILDER
100 - 4915 Gösta och Soili Lewin på en av Göstas många utställningar under 70-talet.

100 - 4918

Senaste artiklarna från En Sueco

Spanska speltrender VS svenska

Inledning Som många av oss har lagt märke till har online casino marknaden exploderat den sista t...

Juridik & Finans

Sol- och sommartips

Solen både ger liv och dödar. Men en sak är säker; utan sol skulle det inte finnas något liv. Vi har...

Hälsa

Lider du av allergi?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Veras Veranda: English muffins

Jag älskar English muffins – de passar utmärkt till frukosten med bacon, ost och stekt ägg i. Men de...

Gastronomi

La Ruta del Cares – vildare än så här blir det int…

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i norra Spanien, och om man inte har besökt dessa vilda b...

Utflykter

Japansk mispel – kommer från Kina och vurmas för i…

Det är bråda dagar hos mispelodlarna hos Cooperativa Estepona när En Suecos journalist talar med koo...

Gastronomi

Fläktande solfjädrar

Fläktande solfjädrar

Använder du solfjäder i sommarvärmen? Är du en av dem som fläktar häftigt med den, kanske du har til...

Tema & Profiler

Hemligheten till att slippa ryggvärk

Här är ett häpnadsväckande fakta: ca 95 procent av det läkande arbetet jag gör hos Centro Sanum hand...

Hälsa

Balneario Aguas de Villaharta

Övernattning
 Precis bredvid Djurlyckoland ligger ett litet lanthotell som heter Balneario Aguas de...

Utflykter

Marias Djurlyckoland i Córdoba

Nästan symboliskt har Jorge, fincans frigående åsna och Marias reskamrat, tagit plats precis vid inf...

Tema & Profiler

Utflykter

La Ruta del Cares – vildare än så här blir det inte

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i norra Spanien, och om man inte har besökt dessa vilda berg ännu så måste jag säga att de bjuder på en ena...

Utflykter

Balneario Aguas de Villaharta

Övernattning
 Precis bredvid Djurlyckoland ligger ett litet lanthotell som heter Balneario Aguas de Villaharta. Här övernattar En Suecos utsända efte...

Utflykter

Tarifa – mongoliska tält och militärbunkrar

Jag öppnar ögonen och tittar rakt upp i det runda taket där ångböjda trälameller håller tältduken uppe högt ovanför oss. En mild levantevind har hålli...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda: English muffins

Jag älskar English muffins – de passar utmärkt till frukosten med bacon, ost och stekt ägg...

Gastronomi

Japansk mispel – kommer från Kina och vurmas för i Sayalonga

Det är bråda dagar hos mispelodlarna hos Cooperativa Estepona när En Suecos journalist tal...

Gastronomi

Restaurangbesök: Las Islas – mat, själ och äkthet i skön sym…

Restaurangen Fairuz ligger ihop med Hotel Las Islas i Torreblanca, Fuengirola. Att ta sig ...

Gastronomi

Veras Veranda - Hemgjord Daim

Jag älskar att göra godis till barnen – för det första för att jag vet vad de får och hur ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Färskfriterade chips och nyrostade nötter

Patatas Artesanas Paco José     Vacker gottebutik  Det är nästan ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter vi...

Gastronomi

Sport

Estrella Damm Andalucía Masters 27 – 30 juni

Fantastiska golfrundor under vilka spänningen och de exalterade känslorna ökar under veckan. Det han...

Golf

Golf i Solen: Så var då vårsäsongen till ända

Årets säsong startade den 14 september och avslutades den 29 april på Santana. I år låg påsken mycke...

Golf

AHN Golf - Juni

AHN har för sina evenemang fått tillgång till en fantastisk klubblokal i Club Nautico, med utsikt öv...

Golf

Tema & Profiler

Fläktande solfjädrar

Fläktande solfjädrar

Använder du solfjäder i sommarvärmen? Är du en av dem som fläktar häftigt med den, kanske du har till vana att vila den i handen eller döljer du ansik...

Tema & Profiler

Marias Djurlyckoland i Córdoba

Nästan symboliskt har Jorge, fincans frigående åsna och Marias reskamrat, tagit plats precis vid infarten när jag anländer. Åsnans öron, som hela tide...

Tema & Profiler

På andra sidan: Kan homosexualitet botas?

Söker du personlig utveckling, vidareutbildning eller ny inspiration så är utbudet av kurser, föredrag och seminarier större än någonsin. Flera nya ku...

Tema & Profiler

Cudeca: Secondhandbutikerna med ett viktigt syfte

Det är fredag och klockan är 09.55. Utanför Cudecas nya butik i Los Boliches, precis bredvid saluhallen, står redan tre personer och väntar på att dör...

Tema & Profiler

Kommunalvalet 26 maj: Partido Popular spänner musklerna

I flera kommuner fick rösterna räknas extra noggrant innan det slutgiltiga valresultatet presenterades. Som väntat blev kommunalvalet en rysare, för i...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Dr. Alban?

Hans namn är Alban Uzoma Nwapa men alla känner vi honom som Dr. Alban, som i början av 90-talet slog igenom stort med hitlåtar som bland annat ”Hello ...

Tema & Profiler

Systrarna Pilqvist Stenberg: Stella & Diana

I Fuengirola bor två systrar som valt sin egen väg. Dagarna fylls med högstadie- och gymnasiestudier på distans samt dans, sång och skådespel, och mån...

Tema & Profiler

Nikki Beach – 20 år med firande

Nikki Beach, det familjeägda och -drivna internationella varumärket för lyxliv och gästfrihet firar nu 20 år i branschen. Varumärket, vilket är det fö...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

Qué Pasó: SWEA-international firade 40 år!

Världens största 40-årsfest gick av stapeln lördagen den 11 maj när SWEA International fyllde 40 år och alla Sweor runtom i världen firade. Drygt 7 00...

Kultur

Art Gaucín

OPEN STUDIOS2019 24 till 26 maj och 31 maj till 2 juni   Konstnärerna i Gaucín öppnar sina ateljéer för allmänheten under den årliga Art Gaucí...

Kultur

El Cid: Spaniens populäraste folkhjälte

Nästan tusen år efter hans död är Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som El Cid, fortfarande Spaniens populäraste folkhjälpte – och en nationalikon. &nb...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com