for lidt mavesyre

 
Du har ont i magen och du tycker kanske att det verkar som om du har för mycket magsyra, och så tar du någon medicin mot det. Men kanske är det i själva verket tvärtom, att du egentligen har för lite magsyra.
Orsaken till att du tror att du har för mycket magsyra och börjar ta medicin mot det kan vara för att du när du äter din mat äter den så fort att kroppen inte hinner producera tillräckligt mycket magsyra. I samband med detta stängs inte den klapp som sitter mellan matstrupen och magsäcken ordentligt, för den stängs som en respons när det finns tillräckligt med magsyra i magen. På så sätt kan en liten mängd magsyra tränga upp i matstrupen och ge dig en brännande känsla, som lätt förväxlas med för mycket magsyra.
Magsäcken har en mängd olika uppgifter i vår omsättningsprocess. Bland annat produceras det ca tre liter magsaft per dygn.

Magsyrans viktiga roll

Det finns flera olika celler som producerar olika enzymer och andra ämnen. En del celler, parietalceller, producerar saltsyra (HCL). Saltsyran är nödvändig för att börja en bra nedbrytning av maten innan den fortsätter vidare till tunntarmen, där näringen tas upp. Saltsyran är desinficerande och dödar de bakterier som påskyndar jäsning och ruttnande. En av magsyrans uppgifter är dessutom att förstöra svampar, parasiter och andra skadliga mikroorganismer.
Parietalcellerna producerar, förutom saltsyra, även intric factor, som är nödvändig för att kroppen ska kunna ta upp B12. Så har du för lite magsyra är det viktigt att uppmärksamma om du kanske har B12-brist.

Orsaker bakom för lite magsyra

Ofta är det så att vi när vi blir äldre producerar för lite magsyra. I vår stressade vardag minskas magsyreproduktionen lättare på grund av att vi slukar maten utan att tugga den ordentligt och vi äter för mycket snabbmat och äter för mycket söta livsmedel. Det är olyckligt för du upptar inte näringen i din mat ordenligt när det saknas magsyra.
En av orsakerna bakom för lite magsyra kan vara att det går i arv. Om du har ont i ryggen kan det också påverka vid magsyrebrist. På längre sikt kan för lite magsyra också medverka till benskörhet då mineraler är beroende av magsyra.
Det finns även mediciner som kan medverka till att det med tiden blir brist på magsyra, t ex antibiotika, antisvampmedel och amfetamin.
A.Vogen skrev när han levde en bok ”Den lilla doktorn” vari han skrev att magcancer ofta uppstår vid saltsyrebrist.

Symptom på för lite magsyra

– Du får själv en känsla av att du har för lite magsyra, om du börjar skippa biffarna och i stället väljer de lättare maträtterna som t ex bröd och sallad.
– Om du känner dig bekväm med att äta syra saker som t ex äppeljuice, citron och liknande men känner obehag av mjölk och öl.
? Hör du till dem som producerar för lite saltsyra kan du bli trött, rapa och känna dig tung och upplåst samt känna obehag, ofta med illaluktande pruttar, när du har ätit, speciellt om måltiden innehållit mycket proteiner. Symptomen kommer ofta ca 15 minuter efter att du har ätit.
– Du får ofta dålig andedräkt och har kvar smaken i munnen efter det du just ätit, för det ligger kvar i magen för länge.
– Håravfall och naglar som skivar sig är också vanliga symptom.
– Du känner illamående vid intag av kosttillskott.
– Både diarré och förstoppning kan vara symptom.
– Du är lättare mottaglig för infektioner.
– Andra symptom kan vara candida, astma och olika sorters allergi, psoriasis, akne och andra hudproblem, dålig sömn, ångest samt vitaminbrist, speciellt brist på B-vitamin, kalk och magnesium, koppar och mangan.

Kosten

Minimera ditt intag av alkohol, söta livsmedel samt mat och dryck med koffein. Drick örtte i stället och gärna bittert örtte.
Undvik rätter med smält ost, som är mycket tungt för matsmältningen. Det kan också vara bra att undvika andra mjölkprodukter då de minskar magsyreproduktionen.
Var försiktig med stekt mat.
Vänta med att dricka tills du har ätit färdigt. Många använder dryck till att skölja ned maten med, utan att tänka på det.
Vänj dig vid att äta med uppmärksamhet, ät långsamt och tugga maten ordentligt, helst i lugn omgivning. Tala så lite som möjligt medan du äter. Lyssna i stället på lite avslappnande musik. Var säker på att det inte saknas någonting innan du sätter dig till bords. Ska det hämtas saker och ting efter vartannat blir stunden stressad och orolig. Avsluta även måltiden i lugn och ro. Du kommer att bli förvånad över vilken positiv effekt det har på din magsyreproduktion. Äter du i en stressad situation både fördröjer och upptar du maten dåligt vilket medverkar till en dålig tarmflora, och så har en ond cirkel startats.
Ät lite papaya, ananas eller kiwi ca 20 minuter innan du ska äta en regelbunden måltid. Dessa frukter är fulla med enzymer som är bra för matsmältningen. Du kan också dricka ett glas citronvatten för att stärka din magsyra. Drick gärna också tranbärs- eller svartvinbärsjuice. Vill du ha det lite lyxigt kan du dricka ett glas vitt vin medan du njuter av att laga din mat. Vitvin ökar matsyreproduktionen. Eventuellt kan du också ta en liten bitter. Bittra grönsaker som t ex stjälkselleri och kronärtskocka stimulerar matsmältningen. Ska du göra sallad så använd rikligt med rucola, för det är en bitter sallad.
Ingefära är också bra för matsmältningen.
Äppelcidervinäger är bra för att förbättra magsyran. Ta dagligen två teskedar i ett glas vatten och söta det med lite honung.
Molkosan 1-2 teskedar i ett glas vatten har en bra balanserande effekt på både för lite och för mycket magsyra.
Att dricka ett kopp pepparmyntste är en bra idé då det hjälper matsmältningen.

Tips

– En del människor upplever att de mår bättre när de skiljer på intag av kolhydrater och proteiner.
– Ät små och lätta måltider i stället för stora och tunga.
– 30 minuters promenad om dagen hjälper matsmältningen.
– Det kan vara en riktigt bra idé att be en kiropraktor eller kraniesakralterapeut att ta en titt på din ryggrad och rätta till eventuella skevheter.
– För lite magsyra hör ofta ihop med för lite självkänsla och mindervärdeskomplex, och att det är förbjudet att vara arg. När ilskan stängs inne stängs ofta även magsyreproduktionen.
– Många, flest kvinnor i min ålder, har lärt oss ”finskola”. Jag kommer ihåg att det bästa berömmet som jag kunde få som barn var när min mamma sa att frun ditt eller datt hade sagt att jag var ett lydigt, hövligt och stilla barn. Nu menar jag inte att vi ska ställa oss på barrikaderna och skrika ut vår vrede men det kan vara en bra idé att känna till finskolan och lära sig förhålla sig till den samt öva sig på att våga vara oss själva och säga ifrån när vi känner att det är rätt. Det kan också vara en bra idé med några timmar hos en psykoterapeut.
– Zonterapi och akupunktur kan hjälpa att rätta till obalanser.
– Det kan också göra underverk att träffa en näringsterapeut som kan hjälpa till med att både gå på djupet med orsaken samt lägga upp en kostplan.
– Om du lider av återkommande magsmärtor är det bra att gå till en duktig läkare, i stället för att själv testa sig fram med t ex olika magsyreneutraliserande produkter. Det handlar inte bara om sura uppstötningar och obehag. Om tillståndet med för lite magsyra inte behandlas rätt kan det uppstå allvarliga problem med tiden.
Titta in till Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, där jag och mitt team med duktiga medarbetare kan ge dig tips kring kosttillskott som hjälper dig att hålla din magsyra i balans.

Oxidativ stress och antioxidanter

Oxidativ stress är en av de stora syndarna när vi talar om livslängd. Det är helt enkelt syresättning av cellerna. Faktum är att vi från dag ett börjar rosta och ruttna – men i hög grad är det vi själva som bestämmer hur snabb denna process är.
Föreställ dig två äppelhalvor på köksbordet. Den ena häller vi färskt citronsaft över och den andra låter vi bara ligga. Efter 30 minuter har den sistnämnda halvan blivit brun och börjar bli skrynklig. Den har utsatts för syre, oxiderat, och håller nu på att åldras. Det är detta som vi kallar oxidativ stress. Den andra halvan ser fortfarande fräsch och god ut. Citronsaften innehåller C-vitamin – en antioxidant som ser till att äpplet inte reagerar på syret.
Kan du så föreställa dig vad som sker i kroppen och vi får för lite antioxidanter? Jo, vi rostar och kommer att knaka i lederna och få rynkig hud – alldeles för tidigt.
 
Oxidativ stress sker naturligt i kroppen varje dag som en del i den vanliga förbränningen. Problem uppstår när vi skapar mer oxidativ stress än vi kan reparera. Nivån av antioxidanter minskar drastiskt med åldern, oavsett hur hälsosamt vi än lever. Samtidigt exponeras vi i stor utsträckning för den ackumulerande effekten av oxidativ stress i form av tillsatser, gifter, föroreningar från industri, lantbruk, kemikalier och antibiotika inom djuravel, överdrivet solande, fysisk och psykisk stress, bekymmer, dåligt näringsintag och rökning m.m.
Vi tar från antioxidantreserverna och cellerna kan skadas. På grund av detta uppstår det inflammation, kanske inte stora infektioner, men små, smygande inflammationer i vävnaderna. Och det är dessa som är de farliga. De finns om regel i hela kroppen och ger inga allvarliga symptom förrän de har ätit av oss – ofta i flera år – då de visar sig som dåligt immunförsvar, åderförkalkning, ledgikt, eksem, sockersjuka, demens, cancer, hjärtsjukdomar – eller snabbare åldrig.

Testa din oxidativa stressnivå

Genom att mäta den oxidativa stressnivån genom bland annat ett blodprov kan vi ta reda på hur ”stressade” våra organ är och på så sätt hur utsatta vi är för sjukdom. Vår hälsa påverkas av vad vi äter, dricker, tänker och känner. Vi kan således öka nivåerna av antioxidanter genom att både äta och dricka antioxidanter. Här gäller allt grönt, mörka bär och rikliga mängder ioniserat vatten.
Vegetabiliska oljor fungerar som antioxidanter tillsammans med vitaminerna C, D och E samt Q10, zink och selen. Mästar-antioxidanten glutation är värd att nämnda då den är den enda antioxidant som neutraliserar oxidativ stress utan att förbrukas själv. Glutation är någonting som vi själva producerar fram till ca 35-årsåldern. Därefter gäller det att tillföra det utifrån för att hålla oxidativ stress och inflammationer på avstånd. Här måste jag nämnda de positiva resultaten från energiplåster, som främjar kroppens egen antioxidantproduktion, ihop med råmjölksextrakt, som boostar immunsystemet.
Yoga, meditation, frisk luft, lek, idrott, dans, djupandning, mysiga stunder, detoxkurer och en god nattsömn har en positiv effekt på antioxidanterna och därmed också på vår hälsa. Vi väljer själva.
På klikiken är vi glada över att kunna erbjuda oxidativ stress-test och är mycket fokuserade på hur vi, på alla sätt och vis, kan optimera hälsan och tillföra liv till åren och år till livet.
Dr. Pernille Knudtzon, Vitafakta Health Clinic
Tel. +34 678 25 35 10, vitafakta@vitafakta.es, www.vitafakta.es
Av Anni Dahms, Sjuk- & Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare av butikskedjan Anni’s Vitalshop.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.